Nova Svetlost : Otvoreno pismo Vladi Republike Srbije povodom podele vaucera

Saopštenje za javnost koje potpisuje predsednik udruženja građana „Nova Svetlost“ Jugoslav Ristić, prenosimo u celosti :

Verujemo da vam pišemo u ime stotine hiljada gradjana, koji imaju svojstvo nezaposlenih, penzionera i onih sa najnižim primanjima, koji su u procesu dodele vaučera za odmor u Srbiji, nakon poniženja, ostali bez vaučera, a pred najavljenu novu distribuciju istih.

Odabrani model dodele vaučera opet je stavio gradjane u nejednak položaj, u komunikacijskom smislu vratio nas pola veka unazad, a neke poslao  u bolesničku postelju, nakon višesatnog, neuspelog čekanja u redovima, na jutarnjem mrazu. Bio je to povod i za podsmeh bogatih, koji su se na društvenim mrežama rugali ostalima, dokazuiući da bogatstvo i moral često ne idu zajedno.

Preko tri  miliona gradjana, koji su po uspostavljenim kriterijumima imali pravo na vaučere, borilo se za sto hiljada vaučera!

Gradjani cele Srbije bili su diskriminisani u odnosu na one koji žive u Beogradu, jer su Beogradjani od prvog minuta novog dana mogli da predaju dokumentaciju potrebnu za vaučere, u ekspoziturama Pošte Srbije, dok su svi ostali to mogli da učine sa najmanje osam sati zakašnjenja. Razlog za ovo je vrlo jednostavan, samo su poslovnice pošte u Beogradu radile od ponoci, dok je njihovo radno vreme u ostatku Srbije počinjalo osam sati kasnije. U uslovima podele vaučera za dva sata, bila je to ocigledna prednost, pri nametnutoj trci bez dostojanstva. Ovim opisom približavamo vam još jednu apsurdnu podelu u društvu, zbog koje je sramota sve pristojne ljude.

Sa pravom vas pitamo, čemu sluzi Kancelarija za informacione tehnologije,  e-uprava, e- grdjanin, e- mail, zbog čega smo u procesu dobijanja vaučera vraćeni u sredinu prošlog veka? Zar nije bilo moguće uz pomoć već uspostavljenih servisa za gradjane omoguciti pravedniju trku? Da li je potrebno  dovoditi gradjane u nedostojanstven položaj takmaca, ili sužavanjem kriterijuma, u granicama sredstava kojima država raspolaže, raspodeliti ovu pomoc?

18.1.2024 godine

Kragujevac                                                                                        Udruženje gradjana “ Nova Svetlost”

Predsednik

Jugoslav Ristić