Nordijsko trčanje za prevenciju dijabetesa i u Kragujevcu

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti Kragujevac uz podršku Doma zdravlja i Instituta za javno zdravlje pokrenulo je projekat „Otvori plavi krug“ i u našem gradu. Reč je o projektu posvećenom prevenciji i suzbijanju dijabetesa i gojaznosti u Srbiji, prvenstveno u urbanim sredinama, koji je započet pre tri godine u Beogradu, a zatim proširen na Čačak, Niš i Suboticu.

U Kragujevcu će u okviru ovog projekta biti organizovana besplatna škola nordijskog hodanja uz pomoć donacije kompanije Novo Nordisk. Početak projekta ozvaničen je u sportskom centru Iskra, gde je u ime Grada Kragujevca prisustvovala članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, dr Gordana Damnjanović.

Grad Kragujevac ima sreću što u njemu postoji Društvo za borbu protiv dijabetesa, nevladina organizacija koja je od samog početka prijatelj naše lokalne samouprave i saradnik jednog od prvih domova zdravlja u zemlji, Doma zdravlja Kragujevac, lidera po pitanju kapitacione ocene i preventive, ocenila je Damnjanović. Kada se tome pridruži podrška Instituta za javno zdravlje i Novo Nordiska, dese se ovakve inovativne promotivne akcije koje su odnedavno krenule u našoj zemlji, a kojoj se, kazala je ona, naš grad sada priključuje. Sve to bi trebalo da doprinese podršci logoa Doma zdravlja Kragujevac – Preventiva pre svega, kao i našoj lokalnoj samoupravi koja u oblasti javnog zdravlja akcenat stavlja na unapređenje preventivnih zdravstvenih usluga. Uz podršku Doma zdravlja i svih profesionalaca očekujemo da rezultati koje treba da dobijemo za dva meseca pokažu napredak u prevenciji dijabetesa kao pošasti koja uzima maha, poručila je Damnjanović, ali i podsetila da nije samo nordijsko hodanje način prevencije dijabetese, već i faktor stresa, kontinuirana primena terapije, fizička aktivnost i pravilna ishrana.

Fizička aktivnost bilo koje vrste smanjuje broj komplikacija kod obolelih od šećerne bolesti, sprečava da se ona pojavi kod onih koji su u riziku od oboljenja, a zdravim ljudima pomaže u očuvanju zdravlja, kazao je Vasilije Atić, direktor Doma zdravlja. Ovde smo da podržimo Društvo za borbu protiv šećerne bolesti koje je organizator škole nordijskog hodanja jer ovo udruženje brine o 10.000 Kragujevčana obolelih od dijabetesa. Verovatno je još toliko onih koji su u nekom stadijumu predijabetesa. Ovaj vid fizičke aktivnosti će pružiti priliku određenom broju Kragujevčana da nauče popularnu metodu hodanja, a poseban značaj će imati za pacijente koji boluju od šećerne bolesti, poručio je Antić.

Predsednik Društva za borbu protiv šećerne bolesti, Borko Marinković, naveo je da su ranija implementiranja nordijskog hodanja kroz projekat „Otvori plavi krug“ pokazala pozitivna iskustva. U saradnji sa našim Društvom projekat se sada prenosi u Kragujevac. Korisnici će tokom dvomesečnih šetnji biti u prilici da se druže i troše svoje kalorije, najavio je Marinković i izrazio očekivanje da će na taj način unaprediti svoje zdravstveno stanje.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar