Nikolić : Preventivne mere Kriznog štaba Kragujevca tokom šest nedelja epidemije koronavirusa

„Najvažnije je bilo da smo na početku bili dobro organizovani i da smo krenuli na vreme sa svim merama“, rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić ocenjujući rad Kriznog štaba tokom šest nedelja trajanja epidemije koronavirusa, u razgovoru za Jutarnji program RTS-a.

„Komunalna preduzeća rade savršeno svoj posao, podrška penzionerima kojima je tokom poslednje kupovine pomoglo 140 volontera i svima koji su u izolaciji, funkcionišu kol centri i za sada ako nešto u ovoj situaciji može da funkcioniše kako treba onda je to taj deo štaba i operativa na terenu.

Radimo na tome, kazao je gradonačelnik Nikolić da pomognemo i poljoprivrednim proizvođačima, imajući u vidu da oni sada pokušavaju da se snađu na neodgovarajući način – uličnom prodajom. Na žalost komunalne inspekcije moraju da reaguju, ne zato što želimo da zabranimo uličnu prodaju već zato što ne možemo da kontrološemo i garantujemo bezbednost vezanu za koronavirus zbog koga moramo da ih sklanjamo sa ulice. S obzirom na to da je pijačna prodaja zabranjena u ovom trenutku, radimo na tome da svim poljoprivrednicima obezbedimo plasman. Razgovaramo sa velikim kompanijama koje su u stanju da otkupe kompletnu proizvodnju a organizujemo i onlajn prodaju razvijajući servise koji već postoje na internetu.

Održavanje zelenila, odvoženje smeća, pranje ulica, vodovod i ostale komunalne funkcije rade kao i pre korone. U međuvremenu smo, podsetio je Nikolić, zahvaljujući MIND grupi obezbedili dovoljno sredstava za dezinfekciju koja se mogu preuzeti na deset različitih lokacija u gradu a Institut za javno zdravlje na usluzi je svim skupštinama stanara sa uputstvima o dezinfekciji i polako počinjemo da se navikavamo na život u koroni“, kazao je gradonačelnik Kragujevca.

„Građani Kragujevca su možda malo pre drugih shvatili opasnost od koronavirusa čemu je možda doprineo i Krizni štab imajući u vidu da smo počeli sa upozorenjima i pre nego što je u Srbiji krenulo masovno oboljevanje i pre nego što su drugi krenuli da sprovode mere, ocenio je Nikolić. Razlog što imamo manji broj obolelih Kragujevčana i na žalost dvoje preminulih  možda i taj što nemamo previše ljudi koji rade u inostranstvu“.

Govoreći o poštovanju mera gradonačelnik je istakao da su građani Kragujevca veoma poslušni, ozbiljno shvataju kolika je opasnost i poštuju sve mere, a sporadični incidenti koji se dešavaju vrlo brzo se i rešavaju.

U ime portala Veliki park, izražavamo nadu da će gradonačelnik Nikolić uskoro omogućiti i drugim medijima, naročito lokalnim, da postave pitanja nadležnima u gradu i da će Krizni štab organizovati konferenciju za medije u skladu sa obećanima koja je dao.

Post Author: Milan

Ostavi komentar