Nezavisna Država Hrvatska donela zakon o rasnoj pripadnosti

Na današnji dan, 30 aprila  313, rimski car Konstantin Prvi Veliki je Milanskim ediktom legalizovao hrišćanstvo u Rimskom carstvu.

Džordž Vašington (Georges Washington) izabran je za prvog predsednika SAD 30 aprila 1789. Posle dva predsednička mandata, u septembru 1796. godine uputio je američkom narodu oproštajnu poruku (Farewell Address) i povukao se na svoje imanje.

Francuski slikar Eduar Mane (Edouard Manet), jedan od začetnika impresionizma („Doručak na travi“, „Bal u Foli-Beržeru“, „Balkon“, „Olimpija“) umro 30 aprila 1883

U Parizu je 30 aprila 1915 osnovan Jugoslovenski odbor – organizacija srpskih, hrvatskih i slovenačkih političkih emigranata iz Austro-Ugarske koja je u vreme Prvog svetskog rata vodila akcije za oslobađanje južnoslovenskih zemalja od Austro-Ugarske i za njihovo ujedinjenje sa Srbijom i Crnom Gorom.

Nezavisna Država Hrvatska 30 aprila 1941 donela je zakon o rasnoj pripadnosti na osnovu kojeg su počeli progoni Srba, Jevreja i Roma.

Adolf Hitler i njegova ljubavnica Eva Braun 30 aprila 1945 izvršili su samoubistvo u podzemnom bunkeru u Berlinu. Ruske trupe ušle su u centar Berlina, zauzele Rajhstag i druge državne institucije, dok su savezničke trupe osvojile Minhen, a francuske ušle u Austriju.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar