Nemci bombardovali Beograd

Na današnji dan. 6 aprila 885, umro je Metodije Solunski, koji je zajedno sa svojim mlađim bratom Ćirilom bio prvi slovenski prosvetitelj i tvorac prvog slovenskog pisma glagoljice.

Nemački slikar i grafičar Albreht Direr (Albrecht Dürer) poznat po portretima velike umetničke i dokumentarne vrednosti i izvanrednim gravirama u drvetu i bakru („Apokalipsa“, „Velika muka“, „Bogorodičin život“), umro 6 aprila 1528.

Dubrovnik je 6 aprila 1667 pogodio katastrofalan zemljotres u kojem je poginulo više hiljada građana. Od zemljotresa i požara, koji je harao dvadesetak dana, grad je bio skoro potpuno uništen. Obnavljanje je trajalo više od 50 godina.

Srpski novinar i publicista Dimitrije Davidović, autor Sretenjskog ustava i osnivač „Novina serbskih“ u Beču 1813. koje su izlazile devet godina, umro 6 aprila 1838. Od 1829. bio je sekretar kneza Miloša Obrenovića, a potom ministar unutrašnjih poslova i prosvete.

Objavom rata Nemačkoj, 6 aprila 1917, SAD su ušle u Prvi svetski rat.

Nemačke trupe su 6 aprila 1941 napale Grčku i Jugoslaviju. Napad na Jugoslaviju počeo je bombardovanjem Beograda koji je gotovo razoren, a poginulo je oko 12.000 ljudi.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar