Nemački „Vaker Nojson“ u Kragujevcu otvorio novu fabriku

Nemački proizvođač lake i kompaktne građevinske opreme i mašina Vaker Nojson danas je svečano pustio u rad novu proizvodnu halu u Kragujevcu. Istovremeno, najavljeno je proširenje postojeće fabrike i dodatna zapošljavanja.

Presecanjem vrpce početak rada nove fabrike kompanije Vaker Nojson u Srbiji, danas su u Kragujevcu ozvaničili ambasadorka Nemačke, Anke Korad, predsednica Vlade RS Ana Brnabić, generalni direktor Vaker Nojson grupe, dr Karl Tragl, član izvršnog odbora, Feliks Bitenbek, direktor fabrike u Kragujevcu Branko Ilić i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Investicijom vrednom više od 25 miliona evra samo u prvoj fazi izgradnje, kompanija je proširila svoje poslovanje u Srbiji i obezbedila svoju dugoročnu strategiju u Kragujevcu. U prvoj fazi izgrađeno je 20.000 kvadratnih metara proizvodnog prostora, dok je u narednoj fazi, koja je već započeta sredinom aprila, predviđeno proširenje za dodatnih 30.000 kvadrata.

Nemačke kompanije u Srbiji otvorile su 80.000 radnih mesta, a samo u Kragujevcu zapošljavaju nekoliko hiljada ljudi. Sa tradicijom dužom od 15 godina i sa 800 radnih mesta, Vaker Nojson je jedan od najvećih poslodavaca u Kragujevcu, kazala je ambasadorka Konrad. Podsetivši da nemačke kompanije ulažu u dualno stručno obrazovanje, korišćenje obnovljivih izvora energije, energetsku efikasnost, solarne siteme i cirkularnu ekonomiju, ambasadorka Konrad je istakla da nemačke firme donose kvalitet, tačnost i pouzdanost, što želimo da poseduje i Srbija. Nemačke kompanije su pouzdan partner sa dugoročnim investicijama, dodala je, zahvalivši se na podršci koju Srbija i Kragujevac iskazuju prilikom dolaska kompanija iz ove zemlji i poručila da nastave zajedno da rade na poboljšanju uslova za ekonomski rast Srbije i dobrobit stanovništva.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, zahvalila se nemačkim partnerima, komapnijama i investitorima na poverenju koje ukazuju Republici Srbiji, ali i na tome što ukazaju na to šta treba dodatno unaprediti da bi imali još više investitora. Investitori sa sobom ne donose samo finansije i nova radna mesta, već nova znanja, tehnologije i jednu od naboljih poslovnih etika i standarda poslovanja, čime su i deo društvenih reformi u našoj zemlji. Nemačka je naš najveći ekonomski i trgovinski partner i najveći bilateralni donator u Republici Srbiji, kazala je Brnabić. Prošle godine spoljnotrgovinska razmena roba i usluga između Republike Srbije i SR Nemačke dostigla je oko 10 milijardi evra, a samo roba osam milijardi 240 miliona evra, što je rekordna robna razmena i za 26,5 odsto više u odnosu na 2021. godinu. Ovakav trend nastavlja se i u ovoj godini. Dolaskom nemačkih kompanija naša zemlja stiče bolje reference, a o tome govori sve veći broj stranih direktnih investicija u našu zemlju, koje su prošle godine iznosile rekordnih 4,4 milijardi evra, podsetila je Brnabić. To što je Vaker Nojson danas u Kragujevcu otvorio novi pogon, a da je već započeo i drugu fazu izgradnje, pokazuje odnos te kompanije prema ovom gradu, Šumadiji i Srbiji, što nam daje dodatnu snagu da još više radimo i unapređujemo naše poslovno okruženje i konkurentnost, poručila je Brnabić.

Kragujevac po načinu razmišljanja i funkcionisanju lokalne administracije ume da prepozna prave prilike, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić zahvalivši se ukazanom poverenju i odluci da Vaker Nojson reinvestira u Kragujevcu. Prisustvo ambasadorke Konrad i premijerke Brnabić današnjem otvaranju novog fabričkog pogona svedoči o značaju ove investicije i pruža nam dodatnu sigurnost u naše napore da razvijamo poslovnu sredinu koja je pogodna za investitore iz celog sveta. Kroz dualno obrazovanje, stvorili smo kamen temeljac za nove investicije čime su inostrane kompanije sigurne da u Kragujevcu mogu da pronađu odgovarajuću radnu snagu. Novim investicijama otvaramo nova radna mesta u Kragujevcu i ostvarujemo jednu od naših najvažnijih misija, a to je, poručio je gradonačelnik, da zadržimo mlade u Kragujevcu.

Generalni direktor Vaker Nojson grupe, dr Karl Tragl, izjavio je da je kompanija doživela snažan rast poslednjih godina i da je to razlog za izgradnju novog proizvodnog pogona. Fabrika u Kragujevcu je za nas posebno važna zbog stručnosti i posvećenosti naših zaposlenih, rekao je Tragl i dodao da nemačka kompanija izuzetno ceni stabilnu ekonomsku situaciju, kao i dosadašnju podršku i saradnju sa Vladom RS i lokalnom samoupravom Grada Kragujevca.

Član izvršnog odbora Vaker Nojson grupe, Feliks Bitenbek, izjavio je da će nakon planiranog proširenja Vaker Nojson u Kragujevcu imati jednu od najvećih fabrika u okviru Grupe, na prostoru od oko 100.000 kvadratnih metara. Sa skoro 40 robota za zavarivanje, potpuno automatizovanim skladištem i najsavremenijom, energetski efikasnom farbarom za čelične konstrukcije, ova fabrika će biti fokusirana na kvalitet, moderne tehnologije i visoku automatizaciju, dodao je Bitenbek.

Vaker Nojzon u Kragujevcu posluje već 16 godina, u sektoru proizvodnje zavarenih čeličnih konstrukcija i delova za građevinske mašine. Kompanija trenutno zapošljava oko 800 ljudi, a na kraju investicionog projekta planirano je da bude više od 1.200 zaposlenih.

Post Author: Milan

Ostavi komentar