Nemačka bombardovala Beograd

Na današnji da, 6 aprila 885, umro je Metodije Solunski, koji je zajedno sa svojim mlađim bratom Chirilom bio prvi slovenski prosvetitelj i tvorac prvog slovenskog pisma – glagoljice.

Šestog aprila 1667, Dubrovnik je pogodio katastrofalan zemljotres u kojem je poginulo više hiljada građana. Od zemljotresa i požara, koji je harao dvadesetak dana, grad je bio skoro potpuno uništen. Obnavljanje je trajalo više od 50 godina.

Srpski novinar i publicista Dimitrije Davidović, autor Sretenjskog ustava i osnivač „Novina serbskih“ u Beču 1813. koje su izlazile devet godina, umro je 6 aprila 1838. Od 1829. bio je sekretar kneza Miloša Obrenovića, a potom ministar unutrašnjih poslova i prosvete.

Nemačke trupe napale su 6 aprila 1941., u Drugom svetskom ratu Grčku i Jugoslaviju. Napad na Jugoslaviju počeo je bombardovanjem Beograda koji je gotovo razoren, a poginulo je oko 12.000 ljudi.

U Beogradu je 6 aprila 1971., otvorena nova zgrada Narodne biblioteke Srbije. Stara zgrada biblioteke izgorela je u požaru 6. aprila 1941. godine kada su Nemci bombardovali Beograd.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar