Negovanje tradicije poljske nacionalne manjine u Kragujevcu

U susret katoličkom Uskrsu koji se ove godine praznuje 31. marta uduženje srpsko-poljskog prijateljstva „Zaviša“ je u Kancelariji za mlade ovog vikenda okupilo svoje članove na radionici na kojoj su najmlađi ukrašavali jaja i druge uskršnje dekoracije a stariji uživali u njihovom društvu i kreativnosti.

Radionici u Kragujevcu prisustvovali su konzul ambasade Poljske u Srbiji, Kamila Duda Kavecki, predstavnik poljskog nacionalnog saveta u Srbiji Geza Poljak a u ime grada Kragujevca dr Gordana Damnjanović, pomoćnik gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i ljudska i manjinska prava.

Grad Kragujevac kao multikulturalni grad i stara srpska prestonica gaji poseban odnos prema nacionalnim manjinama. Na ovaj način dajemo podršku negovanju tradicije, kulture,baštinjenju svih vrednosti koje mala nacionalna manjina od oko 50 Poljaka u našem gradu treba da čuva u svojim srcima, rekla je Damnjanović. Ovo je i prilika da uspostavimo nove mostove, pored onih koji već dugo postoje sa prijateljskim i pobratimskim poljskim gradovima Bidgošč i Bjalsko Bjala, da uspostavimo novu saradnju naročito na polju razvoja zdravstvene zaštite, imajući u vidu da smo kod ambasade Poljske konkurisali za ultrazvučni aparat namanjen Domu zdravlja za skrining mlađih žena za rano otkrivanje karcinoma dojke.

Konzul ambasade Republike Poljske Kamila Duda Kavecki kazala je je da ovakav vid druženja veoma značajan za poljsku zajednicu, a predstavnik Saveta za nacionalne manjine Poljske u Srbiji je naglasio da je važno održavanje običaja i kulture predaka koji su davno došli iz ove zemlje zbog čega se slične manifestacije organizuju i u drugim gradovima širom Srbije gde god ima Poljaka.

Inače, udruženje Zaviša je mlado udruženje osnovano prošle godine u Kragujevcu, a ime je dobilo po poljskom vitezu koji je nastradao od Turaka u Golupcu 1428.godine.

Post Author: Milan

Ostavi komentar