Nastavljaju se radovi na modernizaciji daljinskog grejanja

Radovi na modernizaciji sistema daljinskog grejanja u ’’Energetici’’ odvijaju se kako je i predviđeno ugovorom.

U Energetiku su za novo kotlovsko postrojenje na gas stigli ventilatori svežeg vazduha, lukovi i ostali materijal za zamenu toplovoda vrelovodom, gorionici, izmenjivači toplote sa dodatna dva kilometara predizolovanih cevi a radnici ovog gradskog preduzeća rade na njihovom instaliranju. U toku su i pripremni radovi za izradu platoa na kome će biti postavljene dizalice za ugradnju gasnih kotlova.

Ugovor sa EBRD za zamenu kotlova u kragujevačkoj Energetici vredan 18 miliona evra u julu prošle godine, u prisustvu gradonačelnika Nikole Dašića, potpisali su ministar finansija Siniša Mali, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli i direktor Energetike dr Andreja Ilić.

Cilj rekonstrukcije, odnosno zamene postojećih kotlova na ugalj kotlovima na prirodni gas ili alternativno, na lož ulje je, između ostalog, i povećanje pouzdanosti snabdevanja i smanjenje zagađenja vazduha kao i smanjenje troškova proizvodnje toplotne energije. Instaliranje novog kotlovskog postrojenja na gas prema projektu gasifikacije podrazumeva šest novih kotlova i gašenje kotlarnica na ugalj, a u planu je i rekonstrukcija dela vrelovoda za snabdevanje potrošača u gradskim naseljima Erdoglija, Lepenica i Centar. Predviđeno je vođenje tri nezavisne cevne mreže za ova naselja kao i merenje utroška toplotne energije za sva tri ogranka.

Inače, kotlarnica Zastava, kako kažu iz Energetike, predstavlja složen energetski sistem vitalan ne samo za grejanje grada već i za proizvodne procese bivše Grupe Zastava i po tom kapacitetu više je termoelektrana nego toplana. NJena prvobitna osnovna namena, kažu bila je da zadovolji potrebe snabdevanja industrije tehnološkom parom, a danas se koristi za grejanje grada. Iz ove kotlarnice toplotnom energijom za grejanje snabdeva se 22 000 korisnika u širem centru grada – naselja Lepenica, Centar i Erdoglija.

Projektom vrednim 18 miliona evra koji finansira Evropska banka za obnovu i razvoj, Kragujevac će biti prvi grad u Srbiji koji gasi kotlarnice na ugalj, a rešiće i problem pepelišta.

Post Author: Milan

Ostavi komentar