Napadnuta vojna kolona u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu

Španski moreplovac Kristifor Kolumbo otkrio je 1494 godine ostrvo kasnije nazvano Jamajka.
Portugalski moreplovac Pedro Alvareš Kabral 1500 godine na putu ka Indiji otkrio Brazil i proglasio ga posedom Portugalije.
Umro je 1885 godine Aleksandar Karađorđević, srpski knez od 1842. do 1858. i sin vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa.
U Parizu je 1922 godine osnovana Međunarodna železnička unija, među osnivačima i predstavnici „Jugoslovenske železnice“.
U Tokiju je 1946 godine počeo zasedanje Međunarodni vojni sud za Daleki istok, koji je sudio japanskim ratnim zločincima iz Drugog svetskog rata. U procesu koji je trajao do novembra 1948, od 28 okrivljenih sedam osuđeno na smrt, 16 na doživotnu robiju, a pet na vremenske kazne.
Žestokim sukobima s policijom u Parizu 1968 godine počele studentske demonstracije i štrajkovi zbog oklevanja vlasti da sprovede reforme univerziteta. Studentski protesti ubrzo zahvatili i druge evropske zemlje, a protest prerastao u revolt protiv građanskog društva.
Armija BiH u Sarajevu 1992 godine napala kolonu vozila JNA u Dobrovoljačkoj ulici koja se povlačila prema kasarni u Lukavici.
Tokom vazdušnih udara NATO na Jugoslaviju pogođen 1999 godine putnički autobus kod Peći na Kosovu. Poginulo 20 ljudi, 43 povređeno. U Novom Sadu pogođena zgrada TV Novi Sad. U sedištu NATO u Briselu saopšteno da je za 42 dana vazdušnih napada na SRJ izvedeno 14.000 letova.

Post Author: Milan

Ostavi komentar