„Najmlađi pacijent na respiratoru ima 35, najstariji 80 godina“

U Srbiji je 125 pacijenata hospitalizovano zbog koronavirusa, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon.

On je na redovnoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije kazao da je od hospitalizovanih 11 u KC Vojvodine, 17 u KC Niš, devet KC Kragujevac, 22 u KC Srbije, 57 u Dragiša Mišović i devet na Klinici za pulmologiju.

„Imamo 16 na respiratoru, od toga dvoje u Vojvodini, četvoro u Nišu, dvoje u Kragujevcu, osmoro na Infektivnoj klinici u Beogradu“, kazao je Kon.

Najavio je da će u 17 sati biti održan sastanak Kriznog štaba u Palati Srbija, na kojem će učestvovati i kineski stručnjaci koji su pre podne boravili na VMA.“U 17 sati će biti na sastanku kriznih štabova, u Palati Srbije, gde će, verovatno, saopštiti svoja dosadašnja zapažanja. Juče smo imali konstruktivan razgovor i praktično savetovanje sa našim kineskim kolegama. Oni su predstavili svoju provinciju Hubej, sličnu kao kod nas, a oni su za 29 dana uspeli to da razreše“, kazao je Kon.

On je dodao da je svaka situacija za sebe, ali da jesu uporedili tu provinciju sa Srbijom, jer smo slične veličine po broju stanovnika.

„Oni su pitali da li smo disciplinovani, na šta smo mi odgovorili da ne bismo mogli tako baš da kažemo. Mislim da se mi sve više i više disciplinujemo, nažalost uz vrlo snažne mere koje nikome ne prijaju iskreno. Videćemo da li će moći kasnije da se nešto popušta, ali važno je da izolacija funkcioniše“, rekao je on.

Kon je napomenuo da se vidi ozbiljna posvećenost kineskih stručnjaka tome da nam prenesu znanje i da srpski stručnjaci to slušaju.

O pričešću koje je juče obavljeno u hramu u Novom Sadu, Kon je rekao da su propisane jasne mere kada je epidemija u pitanju, te da će svaki epidemiolog reći da je rizik pričešćivanje istom kašičicom.

„Jasno je da očekujemo od SPC, pa čak i od njenog patrijarha da vrlo jasno da uputstvo svom sveštenstvu i svojim vernicima“, kazao je Kon.

Kon je dodao da ima smisla nositi masku u zatvorenom prostoru ili ako se približite nekome na razdaljinu manju od dva metra.

„Ja sam stavio ovo da bih poslao poruku, vreme je za maske i dobro je što smo počeli da ih nosimo u zatvorenom prostoru. Dobro je i što manje kontakata imamo, nije dobro u socijalnom i psihološkom aspektu, ali to je za suzbijanje epidemije izuzetno važno“, pojasnio je Kon.

Direktorka Instituta Batut Darija Kisić Tepevčević kazala je da joj se omakao lapsus, te da je prvi slučaj koronavirusa u Srbiji zabeležen 6. marta.

„Ovde smo svi pred istim neprijateljem, i ovde nikakva politička situacija ne sme da dođe u obzir. Sada radimo praktično 24 sata i gotovo da ne spavamo“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, kineski stručnjaci jedini imaju pravo iskustvo sa preko 80.000 obolelih, a uspeli su da „ugase epidemiju“.

„Dosta toga nam ide u prilog u odnosu na Kinu, poput smanjene gustine smeštaja, vremena, ali nam disciplina uopšte ne ide u prilog. Kolega iz Kine je rekao da mu dete nije izašlo tri meseca iz stana“, rekla je ona i pozvala javnost da se ne vezuje za datume kada je kraj epidemije u pitanju.

Ona je dodala da je prosečan uzrast obolelih oko 50 godina, a dve trećine su muškarci.

Post Author: Milan

Ostavi komentar