Nadležni kažu: „Kragujevac spremno dočekuje predstojeću zimsku sezonu“

Pred članovima Štaba za vanredne situacije grada Kragujevca, na redovnoj petoj sednici, bilo je 13 tačaka, a među najvažnijim – izveštaj o snabdevanju gasom, električnom energijom i spremnosti toplane za predstojeću grejnu sezonu.

Prema rečima direktora Andreje Ilića, kragujevačka toplana spremno je ušla u novu grejnu sezonu, što znači da su sve kotlarnice u gradskim naseljima kao i distributivna mreža – remontovani. Primarni energent koji se od ove godine koristi u sistemu daljinskog grejanja je prirodni gas. Poštujemo sve preporuke za racionalnom upotrebom energije i štednjom energenata, prilagođavamo režim grejanja pre svega toplotnom komforu korisnika, a onda i lepom vremenu, odnosno nadprosečno visokim temepraturama za ovo doba godine.

Na zalihama se nalazi 11 000 tona uglja, a sa srpskim rudnicima potpisali smo ugovore za još 57 000 tona. Ukoliko bude potrebno da se supstituiše gas kao primarni energent, tu je staro postrojenje koje koristi ugalj. U ostalih pet kotlarnica po naseljima, gas je moguće zameniti mazutom. Na zalihama je 500 tona mazuta, još 1500 tona trebovano je iz robnih rezervi, a potpisan je i ugovor za isporuku još 3600 tona mazuta.

Gasovodni sistem Srbijagasa je spreman da bezbedno i pouzdano isporuči potrebne količine prirodnog gasa na teritoriji grada Kragujevca, istakao je Predrag DŽajević rukovodilac ovdašnje radne jedinice. Imajući u vidu situaciju sa energentima u svetu, naša preporuka domaćinstvima je da racionalno koriste prirodni gas, a većim privrednim i industrijskim potrošačima da sagledaju mogućnosti da obezbede određene količine alternativnog goriva u slučaju neke opšte nestašice, za koju se nadamo da je neće biti. Vlada Republike Srbije i Srbijagas su obezbedili dovoljne količine gasa, tako da iako dođe do nestašice, dva meseca ćemo imati dovoljno gasa za celu Srbiju. Što se tiče gasoovodnog sistema u Kragujevcu, on funkcioniše 24 časa 365 dana u godini i nadamo se da nećemo imati problema.

Elektrodistribucija Kragujevac snabdeva strujom oko 108 000 korisnika, od čega je 85 000 korisnika u gradu. Snabdevanje je u ovom trenutku stabilno, a stanje distributivno – energetskog sistema je dobro. S obzirom na trenutnu situaciju, ogranak spremno dočekuje zimsku sezonu. U svakom slučaju preporučuju mere štednje. Nemamo najavu potencijalnih restrikcija električne energije i imamo spremne planove za kratkotrajnu, dugotrajnu i selektivnu odbranu sistema koje bi u takvim siutacijama primenjivali, poručio je Zoran Stošić.

Na sednici je razmatran i usvojen izveštaj o pripremljenosti zimske službe. Komunalno preduzeće Šumadija, zaduženo za održavanje gradskih ulica i puteva na teritoriji grada Kragujevca spremno dočekuje početak zimske sezone. Obezbeđena je i remontovana mehanizacija koju čini 11 kamiona i osam radnih mašina. Uskladištili smo 2700 tona rizle, 380 tona industrijske soli i 12 000 tona kalcijum hlorida, kazao je Marko Vujnović direktor JKP Šumadija. Izvršili smo i nabavku dodatnih 5100 tona rizle, 2500 tona indsutrijske soli i 10 000 tona kalcijum hlorida koje ćemo povlačiti sukcesivno po potrebi. U slučaju većih padavina obezbedili smo dopunsku mehanizaciju, vozače i izvršioce.

Članovi Štaba za vanredne situacije razmatrali su i aktuelnu epidemiološku situaciju, koju je Nebojša Ranković direktor Instituta za javno zdravlje, ocenio kao stabilnu sa tendencijom pada učestalosti oboljevanja od korona virusa. U poslednja 24 sata testirano je 460 ljudi od čega je pozitivno 30 lica. Virus još uvek cirkuliše pa struka preporučuje poštovanje preventivnih mera.

Na sednici je bilo reči i o raspoloživim kapacitetima u stacionarnim zdravstvenim ustanovama, razmatran i usvojen izveštaj o stanju pripremljenosti i organizovanosti sistema 112, kao i izveštaj o broju ugroženih staračkih domaćinstava i lica sa posebnim potrebama naročito u seoskim mesnim zajednicama i zaseocima u brdsko – planinskom području.

Post Author: Milan

Ostavi komentar