Na Svetski dan autizma zgrada Okružnog načelstva osvetljena je plavom bojom

Fasada zgrada Okružnog načelstva na Trgu vojvode Radomira Putnika, sinoć je osvetljena plavom bojom, čime je u znak podrške osobama sa autizmom i njihovim porodicama obeležen 2. april Svetski dan autizma. Ove godine sloganom „Nismo nevidljivi“, cilj je da se naglasi neophodan sveobuhvatan pristup na životnom putu osoba sa autizmom, kako bi one zaista uživale svoja prava i živele srećnim i ispunjenim životima, a svetskoj kampanji priključio se i grad Kragujevac.

Obeležavanje Svetskog dana autizma značajan je jer podiže svest javnosti na osobe sa razvojnim poremećajem iz spektra autizma i život njihovih porodica, a plavo osvetljenje simbolizuje našu podršku i solidarnost sa njima, rekla je Jelena Pavić, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Ona je pohvalila i izuzetan rad Udruženja za pomoć osoba sa autizmom, jer njihova posvećenost i inicijativa doprinose inkluziji osoba sa autizmom u okruženje, zbog čega ćemo u skladu sa našim nadležnostima i mogućnostima nastaviti da podržavamo njihov rad i projektne aktivnosti, poručila je Pavić.

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom postoji 20 godina, a osvatljavanjem objekata plavom bojom 2. aprila skrećemo pažnju javnosti na ovu društveno osetljivu kategoriju stanovništva i njihove porodice, ali mi radimo tokom cele godine, rekla je Danijela Nešović, predsednica Udruženja. Grad Kragujevac kroz program rada i projektne aktivnosti podržava rad Udruženja, ali osobe sa autizmom su posle 25. godine nevidljive i neprepoznate u čitavom sistemu, ukazala je Nešović. Zbog toga radimo na podizanju svesti i razbijanju barijera i težimo ka tome da Kragujevac bude grad bez barijera sa adekvatnim servisima podrške kao što su dnevni boravak sa osobe sa invaliditetom, porodični saradnik i slično, jer je važno imati u vidu da kada pričamo o ovim osobama moramo da uzmemo u obzir i njihove porodice, poručila je ona.

Na Svetski dan autizma u Kragujevcu u plavo su osvetljni i krst na ulazu u grad i spomenici u Spomen parku „Kragujevački oktobar“, a Udruženje za pomoć osobama sa autizmom izložilo je fotografije sa realizovanim aktivnostima iz ranijeg perioda na Đačkom trgu kod Prve kragujevačke gimnazije i kod fontane u Velikom parku koje će tu biti naredna dva meseca.

Autizam je složen razvojni poremećaj, ispoljava se kroz poteškoće u komunikaciji, govoru i društvenoj interakciji. Nekada se verovalo da je autizam retkost, ali studije pokazuju da autizam pogađa oko 1 od 100 ljudi. Osobe sa autizmom imaju senzorne poteškoće kao što su povećana ili smanjena osetljivost na svetlost, zvuk, boju, miris, ukus ili dodir. Kako su naučna istraživanja napredovala, dijagnostički kriterijumi za autizam su se promenili kao rezultat boljeg razumevanja ovog složenog stanja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar