Na Fruškoj gori pronađeno telo Ivana Stambolića

Pretorijanska garda ubila je 193 godine rimskog cara Pertinaksa i na dražbi prodala prijestolje Didiju Julijanu.

U Moskvi je 1776 godine osnovan teatar „Boljšoj“, veliki teatar opere i baleta, po ugledu na Sankt Peterburg, u kojem su od četrdesetih godina XVIII veka izvođene operske predstave.

Parlament Irske usvojio je 1800 godine zakon o ujedinjenju Irske sa Velikom Britanijom.

Snage španskih nacionalista pod vodstvom Generalísima Francisca Franca zauzele su 1939 godine Madrid čime je završio Španski građanski rat.

Drugi svetski rat: Britanske pomorske snage su 1941 godine nanele teške gubitke italijanskoj mornarici u bici kod rta Matapan.

Engleska književnica Virdžinija Vulf izvršila je 1941 godine samoubistvo. Ubraja se među najznačajnije engleske romanopisce XX vijeka.

U Beogradu su 1989 godine proglašeni amandmani na Ustav Srbije, kojim je pokrajinama oduzeta mogućnost veta na ustavne promene u Srbiji i deo zakonodavne, upravne i sudske funkcije. Revizija Ustava na Kosovu propraćena masovnim demonstracijama Albanaca, u sukobima demonstranata s policijom poginula 22 demonstranta i dva policajca.

Na Fruškoj gori 2003 godine nađeno telo bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića, otetog 25.8.2000. Policija uhapsila četiri pripadnika raspuštene Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije osumnjičenih za to ubistvo.

Post Author: Milan

Ostavi komentar