Na Fakultetu medicinskih nauka predstavljena knjiga „Hirurgija aorte“

Na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu održana je promocija knjige „Hirurgija aorte“ prof. dr Lazara Davidovića, na kojoj je osim autora govorio i njen ilustrator prof. dr Siniša Pavlović. Knjiga koja se temelji na novim naučnim saznanjima a namenjena je lekarima, postdiplomcima koji će se baviti vaskularnom hirurgijom, kardiohirurgijom, transfuziologijom, anesteziologijom i grudnom abdominalnom hirurgijom predstavljena je stručnoj javnosti i studentima, a u ime grada Kragujevca promociji je prisustvovala prof. dr Anđelka Stojković, članica Komisije Privremenog organa.

Hirurgija aorte je najkompleksnija oblast kako kardijalne tako i vaskularne hirurgije koja zahteva široko znanje i postavljanje timova kako bi ti problemi bili rešeni na adekvatan način, rekao je prof. dr Lazar Davidović, vaskularni hirurg i dekan Medicinskog fakultet u Beogradu. Kada je u pitanju vaskularna medicina, u našoj zemlji je znatno povećan broj bolesnika koji se leče iznad naših mogućnosti zahvaljujući izuzetnoj stručnosti, entuzijazmu i radu, bez obzira da li su to lekari ili medicinske sestre. Saradnja sa stranim univerzitetima je važna i čak 60% mladih vaskularnih hirurga iz zapadne Evrope je bilo na edukaciji na Klinici na vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije. Svi mladi ljudi koji dolaze kod nas na usavršavanje su najmlađi stručnjaci koji završe specijalizaciju iz vaskularne hirurgije i oni redovne odlaze na specijalizaciju u velike inostrane centre. Taj transfer znanja je jedini način koji nama može omogućiti da držimo korak sa svetom, naglasio se prof. dr Lazar Davidović.

Prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu jedan je od koautora knjige koji je rekao da je ovo izdanje veoma bitno pre svega zbog velikog broja renomiranih autora i urednika Davidovića koji je izvrsni stručnjak, kako kod nas tako i u svetu u oblasti hirurgije aorte. Naglasivši da je bitno da naši studenti vide najnovije metode opšte hirurgije iz oblasti dijagnostike, terapije i klinike.

Post Author: Milan

Ostavi komentar