Molitveno sabranje gradske Litije za prosperitet i razvoj grada Kragujevca

Sa blagoslovom Episkopa šumadijskog g. Jovana uz pokroviteljstvo gradonačelnika Nikole Dašića, u ponedeljak 13. juna, drugog dana silaska Svetog duha na apostole, obeležiće se slava hrama i Litija grada Kragujevca.

NJegovo preosveštenstvo sa sveštenstvom, u porti Stare crkve služiće svetu Liturgiju. U nastavku duhovne svečanosti proći će Litija kroz Kragujevac, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u Skupštini grada.

Grad Kragujevac se mnogo aktivnije uključuje u obeležavanje ovog praznika. Litije su očuvale svoje mesto u obeležavanju i proslavljanju praznika Silaska Svetog duha na apostole, slave hrama koji je oduvek bio mesto okupljanja vernika i čuvara tradicije ali i mesto donošenja važnih političkih odluka, rekao je na konferenciji za novinare predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović.

Pored učenika osnovnih i srednjih škola Litiji će se, ove godine, pridružiti studenti Univerziteta u Kragujevcu, javnih, javno-komunalnih i privatnih preduzeća.

Veoma je bitno da se pokaže jedinstvo crkve, naroda i lokalne samouprave u molitvenom sabranju za prosperitet i razvoj grada Kragujevca. To je slika kojom pokazujemo da se Kragujevac razvija u valjanom smeru i da čak i u kriznim vremenima, zajedništvo može da nas sačuva od svih nedaća. Želja grada je da, na inicijativu sveštenstva Stare crkve, u godinama pred nama molitveno sabranje bude jedinstveno i bogatije, organizovano kako dolikuje Gradu Kragujevcu i Staroj crkvi, rekao je predsednik Petrašinović.

Slava hrama i gradske Litije su veliki događaj u istoriji Stare, Miloševe crkve, čija je želja bila da Kragujevac učini prestonicom zbog čega je i podigao, ondašnju crkvu Silaska Svetog duha na apostole, danas poznatu kao Stara crkva.

Litija je molitveni hod u kome se svi zajedno molimo za napredak našeg grada i za spasenje svih. NJen kružni tok u centralnom delu grada kojim prinosimo blagoslov, pokazuje koliko nam je stalo do svih ljudi i celokupne tvorevine. NJome osvećujemo i prostor i vreme, rekao je sveštenik Milić Marković, starešina Stare crkve, jer u molitvi nema nikakve razlike između nas, naših predaka i naših potomaka. U ime Eparhije, Episkopa i sveštenstva, sveštenik Marković je pozvao ljude dobre volje da pokažu ljubav prema Bogu i bližnjima.

U organizaciji Centra za negovanje tradicionalne kulture Abrašević, 14. i 15. juna u okviru duhovnih svečanosti u porti Stare crkve, održaće se prvi Tradicija fest.

Prve večeri festivala održaće se promotivni koncert svih pobednika velikih festivala uz podršku orkestra Slavka Mitrovića Caleta. Centralni događaj je sledeće večeri, takmičenje mladih pevača iz svih krajeva Srbije, rekao je Marko Lazović, direktor Centra.

U porti Stare crkve, 18. juna koncert će održati Prvo pevačko beogradsko društvo.

Litija ove godine menja tok kretanja pa će iz porte Stare crkve, Zastavinim mostom poći Lepeničkim bulevarom, ulicama Višnjićevom, Kralja Petra do Trga kod Krsta i trgova Narodnih heroja i Vojvode Radomira Putnika, 27. Marta, preko Zastavinog mosta do crkvene porte.

Post Author: Milan

Ostavi komentar