Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević posetio Kragujevac

Ministar za javna ulaganja u Vladi Republike Srbije, Marko Blagojević, u okviru posete Kragujevcu, obišao je klizište u Grošnici i Levačku ulicu u kojoj je najveći broj domaćinstava pretrpeo štetu od poplave. Blagojević je rekao da su oštećeni i srušeni stambeni objekti prvi prioritet nakon ovih poplava, i da očekuje da bi isplata pomoći države za sanaciju štete domaćinstvima mogla da otpočne sredinom jula, nakon što komisije na terenu završe neophodne procedure koje se odnose na procenu i kategorizaciju štete.

Očekujem da će pomoć, s obzirom na sve korake koji treba da budu preduzeti, početi da se isplaćuje sredinom jula. I ono što preko toga možemo da uradimo je sređivanje korita reke Lepenice na ovom mestu, kako bi sprečili da sve ono što sada radimo i što će biti uloženo u obnovu ovde, bude iloženo riziku od nekog novog plavljenja. Uložićemo novac i u preventivnu infrastrukturu za zaštitu od plavljenja, na ovoj i na drugim deonicama u Kragujevcu i brojnim drugim širom naše zemlje – kazao je Blagojević.

Od 2014. godine kada su Srbiju zadesile velike poplave, država je preko Kancelarije za obnovu, kasnije Kancelarije za javna ulaganja uložila oko 20 milijardi dinara u zaštitu od poplava, u radove na 786 lokacija u 98 lokalnih samouprava, na šta treba dodati i ona sredstva koja predstavljaju redovne budžete vodoprivrednih preduzeća.

Procena štete nakon poplave koja je zadesila Srbiju pre nedelju dana je još u toku. Do sada je prijavljeno oko 1600 oštećenih stambenih objekata.

Gradonačelnik Nikola Dašić zahvalio se svim gradskom komunalnim službama koje su neprekidno na terenu i pomažu građanima u raščišćavanju, kao i pripadnicima kragujevačkog Sektora za vanredne situacije koji su u toku noći kada se dogodila poplava spašavali ljude čamcima.

Ono što smo čuli od ministra Blagojevića je da će država uputiti pomoć u Kragujevac. Veoma je važno da, ukoliko postoji još neko ko nije prijavio štetu na svom objektu to učini u zgradi Gradske uprave, na kružnom šalteru ili putem telefona 505 800, da bi komisija mogla da izađe na teren i utvrdi kategoriju štete – kazao je gradonačelnik Dašić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar