Ministar odbrane Slovačke bio u poseti Kragujevcu

Ministar odbrane Republike Slovačke Peter Gajdoš juče je posetio Kragujevac. Tom prilikom Gajdoš je položio venac kraj Spomenika pripadnicima 71. austrougarskog pešadijskog puka koji su zbog pobune i neposlušnosti streljani 8. juna 1918. godine. Pobunjeni Slovaci su ne samo u Slovačkoj već i u Evropi postali simbol otpora daljem vodjenju besmislenog rata.Njihov hrabar i pošten čin obeležava se svake godine u Kragujevcu ali i u Slovačkoj.

Izražavajući zadovoljstvo što je došao u Srbiju, ministar odbrane Slovačke Peter Gajdoš je rekao da je veoma srećan što je u prilici da prvi put poseti Kragujevac i oda poštu svojim hrabrim sunarodnicima. Mi negujemo istoriju i sećanje na stradanje naših vojnika tokom Prvog svetskog rata koji su se u Kragujevcu borili za demokratiju i mir. Saradnju između ministarstava odbrane Slovačke i Srbije Gajdoš je ocenio kao izuzetnu i dodao da naše čvrste veze proističu i iz zajedničkog angažmana u UN misiji na Kipru. Ovom posetom učvrstićemo naše jako dobre odnose, a Slovačka će nastaviti da podržava Srbiju u postupku pridruživanja EU.

Inače, 100 godina od streljanja 44 pripadnika 71. pešadijskog puka, poznatijeg kao “trenčinsko – drotarska regimenta“, uz najviše vojne počasti obeleženo je 8. juna, u prisustvu ambasadora Slovačke Dagmar Repčekove, ministra bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić – Dejanović, predstavnika grada Kragujevca, ali i veterana iz Slovačke i Srbije.

Ministar odbrane Slovačke Peter Gajdoš potom je, u pratnji domaćina Miroslava Petrašinovića predsednika Skupštine grada Kragujevca i Biljane Ilić – Stošić načelnika Šumadijskog upravnog okruga, položio venac kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima u Spomen parku Šumarice.

Post Author: Milan

Ostavi komentar