Ministar Jovanović: Uskoro počinje izgradnja Inovacionog distrikta u Kragujevcu

Početak izgradnje Inovacionog distrikta u Kragujevcu biće obeležen polaganjem kamena temeljca u petak 23. februara, najavio je danas ministar imformisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

„To je nadogradnja Državnog data centra, koji smo počeli da gradimo 2019. godine. Na mestu gde je nekada bila samo jedna velika livada uspeli smo za nekoliko godina izgradnjom Državnog data centra i ulaganjem u digitalizaciju, da Kragujevac pretvorimo u jedan veliki IT centar“, rekao je Jovanović novinarima u Kragujevcu.

Objasnio je da se Inovacioni distrikt gradi u sklopu programa „Srbija 2027“, kao i da će se prostirati na više od pet hektara, sa više od 56.000 kvadratnh metara, koji će se graditi u fazama, a prvi će biti smeštajni kapaciteti za zaposlene u velikim IT kompanijama koje zakupljuju prostor u Državnom data centru.

„Tu će se raditi na raznim inovativnim stvarima, a tu planiramo i našu laboratoriju za Nacionalni centar za informacionu bezbednost, jer u 21. veku moramo da pratimo trend kada je u pitanju informaciona bezbednost. Tu će se naći peti po redu naučno tehnološki park u Srbiji“, rekao je ministar.

Ocenio je da će to biti mesto susretanja mladih IT talenata akademskog sektora i startapa, kao i svih koji rade u Kragujevcu na novim tehnologijama.

U osvrtu na boravak Vladine delegacije u Dubaiju, Jovanović je rekao da se dosta razgovaralo razvoju veštačke inteligencije na čemu je Srbija dosta radila, a u Kragujevcu se nalazi nacionalna platforma za razvoj veštačke inteligencije.

„U narednom periodu ćemo ulagati u širenje superkompjutera“, rekao je on.

Dodao je da su sa kompanijom „Orakl“ vođeni razgovori o proširenju saradnje, jer ta kompanija treba da bude prva koja će uzeti prostor u Inovacionom distriktu, gde će, prema njegovim rečima, zaposliti mnogo novih mladih ljudi.

„To je poziv mladim svršenim studentima, onima koji još uvek studiraju, da se jave, ima puno mesta i u Oraklu i u Državnom data centru“, kazao je Jovanović.

Izvor : Beta

Post Author: Milan

Ostavi komentar