Mentalno zdravlje je dosta urušeno tokom kovida

Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, prof. dr Slavica Đukić Dejanović održala je predavanje pod nazivom: „Postkovid period kroz vizuru mentalno zdravstvenih izazova“ u amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Najveći broj depresivnih i anksioznih poremećaja se ubedljivo povećao i tokom pandemije kovid i nakon pandemije. Ono što je interesantno, a što je rezultat istraživanja stručnjaka Doma zdravlja u Kragujevcu je činjenica da kada se radilo testiranje na depresiju i anksioznost onih koji dolaze zbog telesnih problema na kontrole u domove zdravlja, najčešće zbog visokog pritiska ili dijabeta, svaka treća osoba među njima je imala simptome depresivnosti ili anksioznosti, a da nije zatražila stručnu pomoć.

Danas, na Svetski dan mentalnog zdravlja, prilika je da još jednom podsetimo sve sugrađane koliko duša registruje sve traumatične događaje i na međunarodnom planu, i na nacionalnom i lokalnom planu, i unutar porodica. Porodica je oaza sigurnosti u kojoj se deli radost ali se podeli i ono što je jako teško, a kada je u pitanju mentalna bolest, onda ne pati samo pojedinac koji ima problem već i čitava njegova porodica – kazala je prof.dr Slavica Đukić Dejanović.

Inače, obeležavanju Svetskog dana mentalnog zdravlja u Kragujevcu pridružio se veliki broj institucija i organizacija. U Crvenom krstu Kragujevac održan je Dan otvorenih vrata Savetovališta za mentalno zdravlje Doma zdravlja Kragujevac, dok je u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji održana radionica koja se tiče značaja očuvanja mentalnog zdravlja mladih u organizaciji Omladine JAZAS-a. Sutra, 11. oktobra biće organizovan Dan otvorenih vrata Zavoda za smeštaj odraslih lica „Male Pčelice“ i Klinike za psihijatriju UKC.

Podaci govore da se za oko 30% povećao broj onih koji se obraćaju Savetovalištu za mentalno zdravlje Doma zdravlja Kragujevac za savet u vezi sa poteškoćama vezanim za anksioznost ili depresiju. Klinika za psihijatriju takođe beleži povećan broj onih koji se obraćaju sa problemima vezanim za mentalno zdravlje.

Na današnji dan podsećamo širu javnost o značaju mentalnog zdravlja jer bez sveukupnog blagostanja, i fizičkog i psihičko, nema zdrave osobe. U sveukupnoj lepezi događanja na globalnom nivou, kao što je pandemija, ratna dešavanja, itekako je pogođeno mentalno zdravlje. O tome ne sme da se ćuti, o tome mora da se govori i sve institucije treba da daju punu podršku – kazala je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Mentalno zdravlje je tema o kojoj treba pričati jer je još uvek, u svetu i kod nas praćena stigmom, smatra Mirjana Jovanović, psihijatar. LJudi se ustručavaju da se jave lekaru, dosta toga se trpi, ne odlazi se na vreme, i onda se suočavamo sa nekim drastičnim posledicama koje su vezane za mentalno zdravlje.

Mentalno zdravlje je dosta urušeno tokom kovida. Suočili smo se sa većim brojem pacijenata obolelih od depresije, anksioznosti, zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, tako da sada dolazi jedan talas takvih pacijenata – kazala je Mirjana Jovanović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar