Međunarodni dan tolerancije

 

U svetu i Srbiji danas se obeležava Međunarodni dan tolerancije, koji je ustanovljen radi isticanja potrebe za tolerancijom u društvu i ukazivanja na negativne efekte netolerancije.

Međunarodni dan tolerancije, koji je ustanovio UNESKO, slavi se širom planete, podsećajući da svi imamo pravo da budemo ono što jesmo, kao što i drugi ljudi imaju pravo na svoju posebnost. Prema Deklaraciji Ujedinjenih nacija, Pariz 1995. godine, „tolerancija je prihvatanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita po izgledu, položaju, govoru, ponašanju i vrednostima, imaju pravo da žive i budu to što jesu.“

U našem društvu, uprkos načelnom opredeljenju za prihvatanje različitosti i dalje dominira porodično i vršnjačko nasilje, napadi neistomišljenika na političke protivnike i novinare, ništa manje na seksualne manjine, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije.

Put od negativnog stava, predrasuda, do agresije je kratak, a na državnim organima i institucijama je da učestvuju u oblikovanju društva, time što će negovati i podsticati razumevanje i poštovanje svojih članova, ali i jasno i nedvosmisleno sankcionisati one koji ovakve vrednosti ugrožavaju.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar