Međunarodni dan dece žrtava nasilja

 

Šokirani brojem nevinih dečjih žrtava u Palestini i Libanu, Ujedinjene Nacije su 1983. godine proglasili 4. jun za Međunarodni dan dece žrtava nasilja. Prema podacima UNICEF-a, više od 300.000 dece u svetu služe kao vojnici, a u više od 40 zemalja oko milion dece su zatvorenici. U pet država izriču se i smrtne kazne deci. Oko 150 miliona dece ispod 15 godina starosti prisiljeno da radi teške fizičke poslove i da ne pohađa školu.

Nikakvo nasilje nad decom ne može opravdavati, a svako nasilje nad decom može se sprečiti, stav je međunarodnih organizacija, a Unicef je ove godine pokrenuo kampanju koja poziva i zahteva javno prepoznavanje problema i reagovanja na nasilje nad decom. Moto kampanje je „Učinimo nevidljivo vidljivim – zaustavimo nasilje nad decom“.

Podseća se da je prema podacima iz istraživanja koje je Unicef sproveo u okviru programa „Škola bez nasilja“, svako četvrto dete u Srbiji trpi učestalo nasilje svojih vršnjaka u školi, isto toliko trpi neki oblik nasilja nastavnika, a dve trećine mladih je izloženo nekom riziku od nasilja i zloupotrebe na internetu.

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar