Međunarodni dan žena

Danas se u Srbiji i širom sveta obeležava Međunarodni dan žena. Praznik je ustanovljen je u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Inicijativu za taj praznik dala je nemačka feministkinja i članica socijalističke stranke Klara Cetkin, a prvo obeležavanje Dana žena je bilo 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj. Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine.

Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena zaštitnik građana Zoran Pašalić ističe da žene i devojčice u Srbiji ovaj dan i dalje ne mogu da slave u duhu ostvarene ravnopravnosti. Žene su suočene sa učestalošću porodičnog, partnerskog, seksualnog i drugog nasilja, koje ne samo da se ne smanjuje nego se prenosi i na ulicu i javni prostor, pa narastajuća mizoginija postaje zamena za dijalog. Ženama koje se bave javnim poslom, upućuju se najvulgarnije uvrede, u mnogo većoj meri nego muškarcima, zbog čega su žene u Srbiji i dalje prinuđene da se bore ne samo za ravnopravnost, već pre svega za poštovanje elementarnih ljudskih prava, poručuje Pašalić.

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar