Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama

Danas je Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama. Prvi put je obeležen 25. novembra 1981. godine u Bogoti, u znak sećanja na sestre Mirabel koje su brutalno ubijene u Dominikanskoj Republici 1960. godine. Datum su prihvatile Ujedinjene nacije 1990. godine, kada je službeno potvrđen kao „međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama“.
Na taj dan Ujedinjene nacije, vlade i humanitarne organizacije širom sveta pozivaju sve društvene aktere da se uključe u aktivnost čiji je cilj da se spreči nasilje nad ženama. Inače, ženska ljudska prava su neodvojivi deo univerzalnih ljudskih prava i u skladu sa svim međunarodnim dokumentima ta prava moraju da budu garantovana, poštovana i zaštićena pri čemu je važno prepoznavanje i sprečavanje diskriminacije žena.

Prema zvaničnim podacima, ove godine u Srbiji je 28 žena izgubilo život u porodičnom nasilju.

Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, započinje svetska kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, traje do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, čime se ističe da je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava. Kampanju inače obeležava 1700 organizacija u preko 100 država sveta.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar