Legendarni NBA košarkaš Medžik Džonson objavio da je HIV pozitivan

Rođena je 1867 godine Marija Sklodovska Kiri, direktor Instituta za radijum u Parizu i profesor fizike, rodom Poljakinja. Bila je udata za francuskog naučnika Pjera Kirija, s kojim je otkrila radijum i polonijum i dala osnov modernoj nauci o radioaktivnosti. Zajedno sa mužem dobila je Nobelovu nagradu za fiziku 1903, a 1911. godine sama je dobila Nobelovu nagradu za hemiju.

Rođen je 1913 godine Alber Kami, francuski književnik. Pisao je eseje, romane i drame. Učestvovao je u pokretu otpora. Sa egzistencijalistima je uočavao metafizičku apsurdnost ljudskog života, ali se od njih odvajao jačim naglašavanjem duhovnih vrednosti. U svojim delima Alber Kami bavi se ljudskom egzistencijom; traga za smislom čovekovog postojanja i otkriva apsurd. Otuda i čovekovo trajno nezadovoljstvo u svetu i stalni sukob pojedinca sa svetom – čovek je stranac u njemu. Roman „Stranac“ i jeste slika o apsurnosti trajanja, koji će svoje objašnjenje dobiti u eseju „Mit o Sizifu“. Glavna dela: esej „Mit o Sizifu“, romani „Stranac“, „Kuga“, „Pad“, drame „Nesporazum“, „Kaligula“, „Opsadno stanje“. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1957. godine.

U Beogradu je 1937 godine, na uglu ulica Grobljanske (Ruzveltova) i kralja Aleksandra, postavljen spomenik Vuku Karadžiću. Inicijator je bila Srpska književna zadruga, a spomenik je izradio vajar Đorđe Jovanović. Spomenik je izliven u bronzi i na njemu piše: „Vuku – srpski narod“.

Košarkaš Medžik Džonson objavio je 1991 godine da je HIV pozitivan i da napušta Lejkerse.

Post Author: Milan

Ostavi komentar