Lansirana u orbitu svemirska stanica „Mir“

Premijera Rosinijeve opere „Seviljski berberin“ u Rimu 1816 godine.

U Novom Sadu je 1860 godine izašao prvi broj „Danice“, najznačajnijeg književnog časopisa srpskog romantizma, koji je pokrenuo i uređivao srpski pisac Đorđe Popović. „Danica“ je okupila stotinak srpskih pisaca, uključujući Jakova Ignjatovića, Đuru Jakšića, Jovana Jovanovića Zmaja, Lazu Kostića, Ljubu Nenadovića i odigrala je značajnu ulogu u buđenju nacionalne svesti i raspoloženja za ujedinjenje teritorijalno rascepkanog srpstva. Značaj časopisa je opao kad su ga 1866. napustili najbolji saradnici zbog neslaganja s urednikom Đorđem Rajkovićem.

Ruski časopis „Cerkovnije vedomosti“ („Crkvena pitanja“) objavio je 1901 godine odluku o izopštenju Lava Nikolajeviča Tolstoja iz Pravoslavne crkve.

Umro je 1908 godine srpski pisac Simo Matavulj, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najistaknutijih predstavnika srpskog realizma. Pisao je bogatim i sočnim jezikom pripovetke iz crnogorskog, dalmatinskog i beogradskog života, romane i drame. U delima iz zavičajnog primorskog života iskazao je veliki dar posmatranja, živopisnog slikanja sredine i ljudi, s potresnim svedočanstvima patnji pravoslavnih Srba u Zagori i Dalmaciji i njihovom opiranju agresivnim nastojanjima Rimokatoličke crkve da im nametne tuđu veru. Prevodio je francuske pisce Gi de Mopasana, Emila Zolu, Žana Molijera. Dela: romani „Bakonja fra Brne“, „Uskok“, zbirke pripovedaka „Iz primorskog života“, „S mora i planine“, „Beogradske priče“.

Lansirana 1986 godine svemirska stanica Mir u okviru sovjetskog svemirskog programa, prva dugoročna istraživačka stanica u svemiru.

Post Author: Milan

Ostavi komentar