Krunisan Stefan Prvovenčani, rodjen Djura Jakšić

Prvog srpskog kralja Stefana Nemanjića krunisao je 1217 godine njegov brat monah Sava, koji je dve godine kasnije postao prvi srpski arhiepiskop. Svečanom činu krunisanja – posle kojeg je Stefan nazvan Prvovenčani – prisustvovali su svi srpski vlastelini i crkveni velikodostojnici.

Napoleon Bonaparta prognan je 1815 godine na ostrvo Sveta Jelena.

Rođen je 1832 godine srpski pisac i slikar Đura Jakšić, najizrazitiji predstavnik romantizma u srpskoj književnosti i jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. veka. Pisao je lirsku, rodoljubivu, satiričnu, socijalnu i epsku poeziju. Slikarstvo je učio u Segedinu, Temišvaru, Pešti, Velikom Bečkereku (sadašnji Zrenjanin), Beču i Minhenu. Potom je bio učitelj u mnogim mestima u Srbiji i predavao crtanje u Kragujevcu, Požarevcu i Jagodini. Nemirnog, slobodoljubivog i buntovnog duha, često je proganjan i otpuštan iz službe. Strastan, plahovite mašte i plamenih emocija, buntovan i slobodoljubiv, pisao je s romantičarskim patosom pesme o slobodi i stihovane lirske ispovesti. Njegove pesme „Na Liparu“, „Ponoć“, „Mila“, „Otadžbina“, „Ja sam stena“, „Noć u Gornjaku“, „Padajte braćo“ – predstavljaju vrhunske domete srpske romantičarske poezije. Napisao je i drame u stihovima „Seoba Srbalja“, „Jelisaveta, knjeginja crnogorska“ i „Stanoje Glavaš“ i oko 40 pripovedaka.

Umro je 1930 godine srpski glumac, reditelj i pisac pozorišnih komada, humorističkih feljtona i komedija Ilija Stanojević, nazvan Čiča Ilija, najpopularniji komičar svog vremena, omiljen glumac živog i spontanog humora i bogatog duha. Izuzev četiri godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, celu karijeru proveo je u Narodnom pozorištu u Beogradu. Napisao je lakrdiju s pevanjem „Dorćolska posla“, a s Jankom Veselinovićem komediju s pevanjem „Potera“. Takođe je ostavio snažan pečat na beogradske boeme koji su se okupljali u Skadarliji. Publiku je posebno oduševljavao ulogama Papa Naska u „Dorćolskim poslima“, Kir Janje u istoimenoj komediji, Vula Pupavca u „Podvali“, Kalče u „Ivkovoj slavi“, Srete čizmara u „Zloj ženi“, Štancike u „Izbiračici“, Falstafa u „Veselim ženama“, Tkača Cedulje u „Snu letnje noći“, Polonija u „Hamletu“, Kasija u „Juliju Cezaru“, ulogama u „Uobraženom bolesniku“ i „Građaninu kao plemiću“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar