Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca promenila je ime u Kraljevina Jugoslavija.

Predvođeni vladikom Petrom I Petrovićem Njegošem, Crnogorci su 1796 godine na Krusima do nogu potukli Turke, a u bici je poginuo i skadarski paša Mahmut Bušatlija, koji je sa 23.000 vojnika pokušao da pokori Crnu Goru.

Rođen je 1814 godine ruski pesnik Mihail Jurjevič Ljermontov. Zbog svojih slobodoumnih stihova, dva puta je po kazni bio slat na Kavkaz. Njegova dela napisana još u dečačkom dobu predstavljaju izuzetno zrela pesnička ostvarenja, te su ušla u sve pesničke zbirke i antologije. Pisao je poeme: „Demon“, „Pesma o trgovcu Kalašnikovu“, „Mciri“, pesme: „Prorok“, „Pesnik“, „Izlazim sam na put…“, „Jedro“, „Povodom pesnikove smrti“, „Misao“, „Otadžbina“, „Zbogom, neumivena Rusijo…“, „Oblaci“, dramu „Maskarada“ i roman „Junak našeg doba“.

Naziv Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca promenjen je 1929 godine u Kraljevina Jugoslavija.

Predsedništvo SFRJ prešlo je 1991 godine na rad u uslovima neposredne ratne opasnosti, ocenivši da je građanski rat na pomolu i da su se za takav rad stekli uslovi predviđeni ustavom. Predstavnici Hrvatske i Slovenije već su se isključili iz rada Predsedništva.

Post Author: Milan

Ostavi komentar