Kragujevačke auto škole najavile protest

Poslovno udruženje auto škola Kragujevac najavilo je za ponedeljak 10. jun protesnu vožnju gradom kako bi se skrenula pažnja javnosti i nadležnima na probleme sa organizacijom polaganja teorijskog i praktičnog dela vozačkog ispita koji su nastali primenom novih odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Kako se navodi u saopštenju koje je Udruženje dostavilo medijima, primenom novih odredbi u pogledu licenciranja ispitivača u ispitnoj komisiji za polaganje vozačkog ispita nastao je problem “jer MUP nije licencirao dovoljan broj svojih ispitivača, pa je time direktno naneo štetu kako samim kandidatima tako i auto školama”.

“Čekanje na polaganje teorijskog dela vozačkog ispita je u proseku od 30 do 60 dana, a na praktični ispit se čeka se od od 60 do čak 180 dana što predstavlja veliki problem. Ako se uzme u obzir da se iz dana u dan situacija dodatno pogoršava jer MUP nije u mogućnosti da organizuje zakonom zagarantovana minimum dva polaganja teorijskog kao i dva polaganja praktičnog dela vozačkog ispita, dovodi se u pitanje opstanak auto škola, jer bez polaganja nema ni rada”, ističu u Udruženju.

Predugo čekanje na polaganje pogubno je i za kandidate. Kako navode u Udruženju auto škola, kandidati gube na rutini i znanju koje su stekli u školama i time dodatno prave problem.

“Napominjemo da se kandidati izlažu i dodatnim troškovima zbog isteka lekarskih uverenja, kao i isteka teorijskog ispita, dodatnih časova vožnje što poskupljuje njihovo osposobljavanje. Trebalo bi napomenuti da sve auto škole trpe pritiske svojih korisnika zbog nemogućnosti da se organizuju polaganja, kao i finansijske gubitke u poslovanju zbog velikog ispisivanja kandidata koji odlaze u manje sredine gde nema problema kao u većim gradovima”, ističu u Poslovnom udruženju auto škola Kragujevac.

Treba takođe napomenuti da se ovo udruženje obraćalo šefu odseka saobraćajno tehničkih poslova zaduženom za rad auto škola, takođe i načelniku saobraćajne policije i načelnici Policijske uprave za grad Kragujevac, ali, kako se ističe, bez rezultata.

Protesna vožnja će, kako je najavljeno, početi u 12 sati sa poligona auto škola kod hale “Jezero”. Ulice kojim će se kretati kolona vozila su Grada Sirena , Zmaj Jovina, Potporučnika Govedarice, Radoja Domanovića, kralja Aleksandra I Karađorđevića, 27.marta, Nikole Pašića i Dr. Zorana Đinđića sa završetkom na platou ispred Skupštine grada.

Post Author: Milan

Ostavi komentar