Kragujevac u Klubu gradova i opština sa povoljnim biznis okruženjem

Gradonačelnici i predsednici 25 lokalnih samouprava iz Srbije potpisali su danas povelju o osnivanju Kluba opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC klub) i obavezali da će udruženim snagama raditi na unapređenju uslova poslovanja na lokalu. U ime grada Kragujevca povelju je potpisao gradonačelnik Nikola Dašić.

Reč je o lokalnim samoupravama koje su prolaskom kroz program Sertifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) stekle potvrdu da pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima. U BFC klubu su i gradovi i opštine koji su trenutno u procesu sertifikacije, a još sedam se opredelilo da uđe u proces i pristupi novom radnom telu NALED-a.

Članovi BFC kluba biće Niš, Kragujevac, Novi Sad, Loznica, Čačak, Kraljevo, Stara Pazova, Pećinci, Ruma, Leskovac, Zrenjanin, Požarevac, Lapovo, Ćuprija, Šabac, Paraćin, Inđija, Mionica, Velika Plana, Zaječar, Bor, Subotica, Sombor, Užice i Valjevo.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je članstvo u Klubu rezervisano za gradove i opštine koje rade i žele da rade po meri privrede, odnosno, koje, kako navodi, osluškuju potrebe privrede. Cilj nam je da u ovom klubu okupimo najbolje gradove i opštine koje žele da rade na sebi i koje žele da naprave dobro poslovno okruženje, rekla je Jovanović.

Kaže da će Klub imati podršku stručnog tima NALED-a koji će im pomagati da se postupci od kojih zavisi razvoj investicija ubrzaju i unaprede, a Klub će se, kako navodi, baviti temama koje se tiču eksproprijacije, izdavanja dozvola za gradnju, javnim i privatnim investicijama, imovinsko-pravnim pitanjima. Jovanović je pozvala sve gradonačelnike i predsednike opština da se aktivno uključe u rad Kluba i da pokreću inicijative koje će poboljšati poslovno okruženje.

Prva predsedavajuća platformom za dijalog najuspešnijih samouprava sa državom, privredom i međunarodnom zajednicom biće gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Post Author: Milan

Ostavi komentar