Kragujevac – svetska prestonica harmonike

30. Internacionalni festival umetnika harmonike u organizaciji Muzičkog centra Ad Libitum, a pod pokriviteljstvom grada Kragujevca, održava se od 16. do 23. novembra, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Festival umetnika harmonike ima veliki značaj, pre svega, zbog međunarodnog karaktera, imajući u vidu priliku da čujemo najbolje mlade akordeoniste na svetu, koji su tokom prethodne godine osvajali prva mesta na prestižnim takmičenjima, istakao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu . Ministarstvo kulture i lokalna samouprava prepoznaju značaj Festivala, jer on na najbolji način afirmiše grad Kragujevac na međunarodnoj sceni, posebno kada je klasična muzika, odnosno, harmonika, u pitanju. Značajan je i njegov doprinos u smislu neformalnog obrazovanja, jer studenti FILUM-a i učenici Muzičke škole imaju mogućnost da unaprede svoje stečeno znanje i da to primene u praksi.

Festival je nastao 1988. godine kao rezultat nadgradnje Letnje škole za mlade harmonikaše, koju je osnovao profesor Radomir Tomić. Kragujevac i ove godine, tokom Festivala, postaje svetska prestonica harmonike, najavio je Milan Tomić, direktor Festivala. Ove godine će nastupiti pobednici Svetskog kupa, Svetskog trofeja i takmičenja u Klingentalu (Nemačka), Arasateu (Španija) i Kastelfidardu (Nemačka). Nastupi Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista, s dirigentom Kostović Predragom, i Gradskog kamernog orkestra „Šlezinger“, čiji je umetnički rukovodilac koncertmajstor Miroslav Pavlović , obogatili su sadržaj Festivala.

Kragujevački akademski orkestar akordeonista osnovan je 2018. godine i od tada se neprekidno razvija, kazao je Tomić. Prošle godine osvojio je prvo mesto na prestižnom Svetskom trofeju u kategoriji orkestara i veliko nam je zadovoljstvo što će nastupiti tokom pete festivalske večeri.

Festival otvara trio harmonika „Sirius“ iz Italije, pobednik Svetskog kupa u kategoriji kamernih ansambala, dok će završne festivalske večeri s Gradskim kamernim orkestrom Šlezinger, kao solista na bandoneonu, nastupiti Petar Mirkov, doktorand na Filološko-umetničkom fakultetu.

Inače, svi koncerti se održavaju u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije. Ulaz je slobodan.

Post Author: Milan

Ostavi komentar