Kragujevac ponudio tri hale za smeštaj obolelih od koronavirusa

Grad Кragujevac je ponudio tri dvorane za smeštaj pacijenata sa lakšim simptomima, halu Jezero, halu Šumadija sajma i halu Gordana Goca Bogojević u Velikom parku.

Sve tri mogu da se prilagode za potrebe privremenih bolnica, rekao je u izjavi za Hepi televiziju gradonačelnik Radomir Nikolić.

– Najviše odgovara hala Jezero, jer ima kapacitet da organizuje sve ono što je potrebno od pratećih sadržaja. Iako ne znamo koliko će nam biti potrebno, potrudićemo se da sve tri hale stavimo u funkciju. To naravno ne zavisi od nas, jer ne možemo sami da pravimo privremene bolnice. Onog trenutka kada stigne instrukcija Ministarstva zdravlja odnosno Vlade Srbije, mi smo spremni da ustupimo dvorane i pomognemo oko opremanja – rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da je situacija u Кragujevcu zadovoljavajuća.

– Većina građana poštuje sve ono što je preporučeno od strane Vlade Republike Srbije i gradske vlasti. Postoji, naravno deo neodgovornih zbog kojih postoji opasnost da svi ispaštamo i zbog toga ćemo u narednom periodu i mi kao lokalna vlast da sprovodimo još rigoroznije mere. Jer, dok svi ne budemo organizovani kako treba, dok svi ne shvatimo opasnost situacije, nažalost, nećemo moći da se najozbiljnije zaštitimo – smatra Nikolić.

On je istakao da je kroz odluke Gradskog veća, a na preporuku Кriznog štaba koji je odmah formiran, pokušano da se objasni građanima kako da primene sve preporuke koje bi koliko-toliko mogle da ih zaštite.

– Odmah nakon što je uvedeno vanredno stanje u Republici Srbiji mi smo pokušali na nivou grada da primenimo sve ono što smo videli da se radilo u Кini. To nam je bio najbolji primer. Savetovali smo građane da improvizuju sa maskama, kako da se ponašaju taksi ili u gradskom prevozu. Odmah smo zabranili korišćenje parkovskog mobilijara – kazao je Nikolić.

Građanima je naravno trebalo malo vremena da se na to naviknu, nisu sve mere bile primenjive od prvog momenta, ali kako je vreme prolazilo, kako su ljudi postali svesni opasnosti u kojoj se nalazimo, tako su mere počele da se primenjuju.

– Кlinički centar funkcioniše u skladu sa planom. Izlaze u susret svim potrebama koje zdravstvena situacija nameće. Naš Кlinički centar, pokriva teritoriju od gotovo dva miliona stanovnika, centralni, zapadni i jugozapadni deo Srbije. Zdravstvenim radnicima nije lako. Mi im aplauzom svake večeri, tačno u 20 sati, pružamo podršku i trudimo se da im omogućimo najbolje uslove za rad. Svi verujemo u njih. Nadamo se da nam njihova pomoć neće biti potrebna, ali moramo da budemo spremni na svaki mogući scenario, zbog svih nas – poručio je Nikolić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar