Kragujevac je grad velikih potencijala i mogućnosti za realizaciju EU projekata

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini i Martin Klauke šef II sektora operacija u EU Delegaciji, posetili su Kragujevac gde su sa predstavnicima gradskog rukovodstva i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja razgovarali o tekućim, ali i budućim projektima koji doprinose boljem kvalitetu života ljudi, stvaranju uslova za privlačenje investicija i konkurentnosti malih preduzeća. Samo u periodu od 2018. godine do danas Evropska unija je kroz projekte EU PRO i EU PRO Plus podržala 19 projekata ukupne vrednosti 1,6 miliona evra među kojima su Revitalizacija i proširenje braunfild lokacije u Staroj industrijskoj zoni, Izrada projekta snacije mosta preko Lepenice, Izgradnja sportskih terena u Velikom parku, Unapređenje i razvoj geografskog informacionog sistema.

Naše strateško opredeljenje je da se priključimo Evropskoj uniji, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić zahvaljujući se na dosadašnjoj podršci gradu Kragujevcu koji kako je ocenio ozbiljno doživljavaju. Mi smo već suštinski, geografski, istorijski, kulturološki i na svaki drugi način deo EU i u tom smislu svaka njihova pomoć da postanemo deo jedne veće porodice je dobrodošla. Danas smo razgovarali o različitim projektima, između ostalog o dvorani Šumadija, novoj zgradi FILUM – a, kao i o biseru Kragujevca Vojno – tehničkom zavodu odnosno Kneževom arsenalu. To je nešto što, kazao je Dašić, predstavlja budućnost i karakterizaciju grada Kragujevca, tako da očekujemo pomoć i sa njihove strane, ne samo kod pripremanja projekata već i dalje, možda i kroz finansiranje u nekom delu. Grad Kragujevac u ovom trenutku ima 23 spremna projekta, a naš prioritet je ulaganje u mlade i u njihovu budućnost, poručio je Dašić.

Mi na Kragujevac gledamo kao na izuzetno važno mesto u širem kontekstu razvoja celog regiona, istakao je šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini. Danas smo čuli da postoje projekti koji su u raznim fazama pripreme, neke od njih treba još doraditi da bi dobili finansijsku podršku iz Evrope. Međutim, glavni utisak Kragujevca kao grada je veliki potencijal za studiranje i kreiranje mogućnosti kako za investicije, tako i za inovacije.

Sredstva iz EU koja su Kragujevcu do sada bila na raspolaganju, moramo značajno da povećamo i moja poseta je upravo u tom kontekstu, kazao je Bertolini i dodao da je ovo početak jednog kvalitetnijeg dijaloga i većih mogućnosti za realizaciju projekata i integraciju Evropske unije upravo na lokalnom nivou.

Nakon sastanka, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini i Martin Klauke šef II sektora operacija u EU Delegaciji u pratnji gradonačelnika Nikole Dašića obišli su Vojno – tehnički zavod, Industrijsku zonu, kao i Legat Nikole Koke Jankovića i Centre izvrsnosti, čija je gradnja finansirana sredstvima iz kredita Evropske investicione banke.

Post Author: Milan

Ostavi komentar