Kragujevac intenzivira rad Socijalno-ekonomskog saveta

Aktiviranje rada Socijalno-ekonomskog saveta grada Кragujevca, osnovanog pre 10 godina, bila je jedna od tema 87. redovne sednice Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije održane u Кragujevcu.
Prema rečima predsedavajućeg Saveta Miloša Nenenzića, koji je ujedno i predsednik Unije poslodavaca Srbije, održavanjem sednica van Beograda, želimo da motivišemo odnosno da osnujemo ili aktiviramo SES u svakom gradu ili opštini i da između sebe sarađuju.
Кragujevac je industrijski grad, a prava radnika ovde su uvek bila poštovana. U tome su radnici imali podršku lokalne vlasti, ne samo aktuelne, nego i svih prethodnih, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić. Nažalost, Socijalno-ekonomski savet grada Кragujevca ne zaseda redovno, ali to ne znači da nemamo dijalog i da ne komuniciramo među sobom. O svim problemima koje smo imali u prethodnom periodu, informisali smo jedni druge i dogovarali se sa predstavnicima poslodavaca i sindikata. Od 2010. godine kada je krenuo projekat FCA i intenzivno zapošljavanje, nismo imali velikih problema, osim 2017. godine kada je došlo do otpuštanja u toj kompaniji.
Na današnjoj sednici postigli smo dogovor da intenziviramo rad, institucionalizujemo sve što smo do sada činili, podnosimo izveštaje o našem radu i preuzimamo akcije koje poteknu od republičkog SES – a.
Istovremeno, iskoristili smo priliku, kazao je Nikolić, da predstavnicima resornih ministarstava ukažemo na neke od problema kao što je stuktura granskih kolektivnih ugovora koji su vezani za lokalne samouprave. Bilo bi dobro da se razmisli o pravom trenutku za ukidanje zabrane zapošljavanja i mogućnosti uvećanja zarada u javnom sektoru. Apsolutno cenimo sve napore i sve što je zahvaljujući tim merama postignuto. Кragujevac je uspeo da se finansijski stabilizuje, ali istakao je gradonačelnik Nikolić, dolazi vreme kada nas ta akta sprečavaju da dalje napredujemo.
Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Srbije bilo je reči i o kaznenim poenima za odlazak u penziju pre 65 godine. Reč je o 23.000 penzionera koji na godišnjem nivou zbog kaznenih poena ostaju uskraćeni za 2,5 penzije. Naš je predlog, kazao je Ljubisav Orbović predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, da se kazneni poeni ukinu posle 65 godine, i najavio da će se o tom problemu razgovarati i na sledećoj sednici.
Bilo je reči o štrajkovima koji nisu zatvoreni ugovorom, pokazali smo nezadovoljstvo efektima kolektivnog pregovaranja, ali i malim brojem kolektivnih ugovora koji su održivi, istakao je Zoran Stojiljković predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“.
Socijalno – ekonomski savet Srbije ušao je u pregovore o saradnji sa SES Francuske, a sledeća sednica biće održana 25. marta u Beogradu sa članovima SES Grčke i Republike Srpske.

Post Author: Milan

Ostavi komentar