Kragujevac i američki grad Milvoki potpisivanjem Sporazuma ozvaničili saradnju

Nikola Dašić, predsednik Privremenog organa i Kavalir Džonson, gradonačelnik Milvokija, u gradskoj skupštini najvećeg grada američke države Viskonsin, potpisali su Protokol o saradnji.

Imao sam čast da u ime grada Kragujevca sa gradonačelnikom Milvokija Kavalir Džonsonom potpišem Protokol o saradnji naša dva grada, a posebno zadovoljstvo je što je svečanosti pored predstavnika naših gradova prisustvovao i veliki broj Srba koji ovde žive, rekao je Nikola Dašić. Iako se naša dva grada nalaze na dva kontinenta, udaljeni hiljadama kolometara, postoji mnogo toga što nas povezuje, kako na privrednom, tako i na obrazovnom planu. Imamo na čemu da temeljimo saradnju, tako da verujem da će ona, zasnovana na razmeni ideja i iskustava, biti plodna i dugoročna, poručio je Dašić, naglasivši da je potpisivanje sporazuma, jedan od najlepših načina da se obeleži 1. februar, dan kada se navršava 143 godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i SAD.

Rasel Stamper koji je u ime grada Milvokija zadužen za program saradnje sa sestrinskim gradovima je rekao da očekuje mnogo od saradnje sa gradom Kragujevcem i izrazio uverenje da će ona uskoro biti i konkretizovana, naročito na planu industrije i proizvodnje, dok je Marina Dimitrijević, poslanica u gradskoj skupštini Milvokija kazala da su oba grada spremna da uče jedni o drugima i pronađu zajedničke tačke kada su u pitanju ekonomija, naučni razvoj na obostranu korist.

Grad Milvoki je dan ranije proslavio svoj 178. rođendan, a prema istorijskim spisima prvi Srbi su ovde došli još pre nekih 150 godina i bili praktično jedna od prvih etničkih zajednica na tom prostoru. Milvoki ima najlepši pravoslavni Saborni hram Svetog Save, najveću srpsku zajednicu i najstariju školu, zvanično prvu srpsku u dijaspori, a delegacija grada Kragujevca povodom dana prvog srpskog prosvetitelja prisustvovala je svetoj Liturgiji.

Post Author: Milan

Ostavi komentar