Kragujevac domaćin javnog slušanja o promenama Ustava u oblasti pravosuđa

Javno slušanje o promenama Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa u organizaciji Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, održano je danas u Kragujevcu, u prisustvu ministarke pravde Maje Popović, predstavnika Venecijanske komisije, pravosuđa, strukovnih udruženja i stručne javnosti.

Obraćajući se na otvaranju sedmog javnog slušanja gradonačelnik Nikola Dašić zahvalio se svim učesnicima koji će kao najpozvaniji predstavnici struke, dati svoj doprinos uspešnom sagledavanju ove značajne teme. Pribavljanje sugestija i mišljenja najšireg kruga zainteresovanih strana poseban značaj ima u Kragujevcu, jer je ovde 1835. godine usvojen prvi Ustav kneževine Srbije, poznatiji kao Sretenjski. Ovde je, podsetio je Dašić, 1807. osnovan i Magistrat – preteča Suda okruga kragujevačkog.

U cilju osnaživanja pravosudnog sistema, zahvaljujući podršci Vlade Srbije, resornog ministarstva i predsednika Republike, Kragujevac je dobio Palatu pravde – jedinstven pravosudni infrastrukturni objekat u kome će biti smešteni svi pravosudni organi, koji su godinama unazad radili na različitim adresama. To je još jedna od stvari koje Kragujevac čine regionalnim centrom, pored Univerziteta i Univerzitetskog kliničkog centra, kome gravitira preko dva miliona ljudi, istakao je Dašić.

Govreći o razlozima za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, ministarka pravde Maja Popović je naglasila da su promene predviđene kao aktivnost u akcionom planu za pregovaračko poglavlje 23, koji je Vlada Republike Srbije usvojila 27. aprila 2016. Godine, a revidirala 10. jula 2020. godine. One su najznačajnija reforma u oblasti vladavine prava, koja predstavlja osnovnu vrednost svakog demokratskog društva i jedan od prioriteta Evropske unije, istakla je ministarka.

Posle sprovedene analize utvrđeno da je neophodno promeniti odredbe Ustava u oblasti pravosuđa, u cilju sprovođenja boljeg sistema predlaganja, izbora, premeštaja i prestanka sudske funkcije sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. To bi omogućilo da ulazak u pravosuđe bude zasnovano na objektivnim kriterijuma vrednovanja, pravičnim procedurama izbora, otvorenosti za sve kandidate odgovarajućih kvalifikacija i transparentnosti iz ugla opšte javnosti. Da bi ovi pozitivni efekti bili ostvareni, neophodno je da Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca budu ojačani i preuzmu vodeće uloge u upravljanju pravosuđa, ali i veću odgovornost za odluke koje donose, objasnila je ministarka.

To bi omogućilo da ulazak u pravosuđe bude zasnovan na objektivnim kriterijumima vrednovanja, pravičnim porocedurama izbora, otvorenosti za sve kandidate odogovarajuće kvalifikacije i transparentnosti iz ugla opšte javnosti.

Inače, javnom slušanju prethodio je sastanak gradonačelnika Nikole Dašića i ministarke pravde Maje Popović sa saradnicima.

Post Author: Milan

Ostavi komentar