Komesarijat pomaže stambeno zbrinjavanje izbeglih

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije obaveštava izbeglice, kao i bivše izbeglice, koje su usled događaja iz perioda od 1991. do 1995. godine stekle status izbeglica u Republici Srbiji da će 6. juna objaviti Javni poziv za dodelu pomoći za rešavanje stambenih potreba pri kupovini seoskih kuća sa okućnicom kao i dodelu paketa pomoći.

Pomoć koja će biti dodeljena na osnovu Javnog poziva je bespovratna i odobrava se za rešavanje stamabenih potreba izbeglica na teritoriji Republike Srbije u maksimalnom iznosu od 9.500 evra u dinarskoj protivvrednosti, dok je maksimalni iznos za dodelu paketa pomoći u vidu građevinskog materijala i opreme po porodičnom domaćinstvu 1.500 evra u dinarskoj protivvrednosti.
Seoska kuća sa okućnicom, za koju se pomoć dodeljuje, mora da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje, da se nalazi na teritoriji Republike Srbije, kao i da bude upisana u katastar nepokretnosti.
Od objavljivanja ovog obaveštenja, izbeglice zainteresovane za stambeno zbrinjavanje dodelom bespovratne pomoći za kupovinu seoske kuće sa okućnicom imaju mogućnost da pronađu odgovarajuću seosku kuću i budu spremne za prijavljeivanje od 6. juna kada Javni poziv bude objavljen.
Javni poziv će se realizovati centralizovano, odnosno prijavljivanjem zainteresovanih izbeglica direktno Komesarijatu za izbeglice i migracije, a izbor korisnika će sprovesti Komisija koju će formirati komesar Komesarijata za izbeglice i migracije.
Inače, Javni poziv trajaće od 6.juna do 23. jula 2018 godine, a svi zainteresovani detaljnije informacija mogu dobiti od poverenika za izbeglice u jedinicama lokalne samouprave kao i u Komeseraijatu za izbeglice u migracije u Beogradu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar