Knez Miloš Obrenović dobio ključeve Beograda

Na današnji dan, 19 aprila 1867, turski izaslanik na Kalemegdanu knezu Milošu Obrenoviću predao ključeve Beograda i drugih srpskih gradova iz kojih se povukla turska posada. Kao simbol osmanske suverenosti nad Srbijom ostala turska zastava, uz srpsku, na zidinama Beogradske tvrđave.

Engleski prirodnjak Čarls Robert Darvin, autor teorije o evoluciji živih bića koju je objavio u knjizi „Postanak vrsta putem prirodnog odabiranja“, preminuo je 19 aprila 1882.

Francuski fizičar i hemičar Pjer Kiri, jedan od utemeljivača nauke o radioaktivnosti, umro je 10 aprila 1906. Sa suprugom Marijom Kiri Sklodovskom i Anrijem Bekerelom 1903. podelio Nobelovu nagradu za fiziku.

Vlada Kraljevine Jugoslavije 19 aprila 1932 donela Zakon o zaštiti zemljoradnika kojim je proglašen šestomesečni moratorijum na dugove i obustavljena prisilna zaplena imovine. Oko 709.000 seljaka dugovalo sedam milijardi dinara, mahom zelenašima i trgovcima.

Ustanak Jevreja u Varšavi, koji je, uz više hiljada žrtava, ugušen 16. maja, počeo je 19 aprila 1943. Nemački nacisti tokom borbi potpuno razorili i spalili Varšavski geto, a 58.000 ljudi poslato u koncentracione logore.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar