Knez Milan Obrenović osnovao Vojni muzej

Na današnji dan, 10 avgusta 1675,  po nalogu kralja Čarlsa II, položen je kamen-temeljac Kraljevske opservatorije u južnom londonskom predgrađu Grinič. Zadatak opservatorije bio je da izučavanjem položaja zvezda pomaže navigaciji. Prvi kraljevski astronom bio je Džon Flemstid.

U Parizu je više od 1.000 ljudi poginulo 10 avgusta 1792 u jurišu mase na kraljevsku palatu Tiljerije, gde su gnevni građani masakrirali kraljevu Švajcarsku gardu. Uhapšen je kralj Luj XVI i ukinuta je monarhija.

Velika Britanija je zakonom ženama i deci mlađoj od 10 godina zabranila rad u podzemnim kopovima rudnika 10 avgusta 1842.

Srpski knez Milan Obrenović izdao je 10 avgusta 1878 ukaz o „ustrojstvu Vojnog muzeja“ radi prikupljanja i čuvanja trofeja iz ratne istorije. Muzej je smešten u prepravljenu džamiju na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave na Kalemegdanu.

Desetog vgusta 1878 rođen je srpski kompozitor i muzički pisac Isidor Bajić. Osnovao je prvu muzičku školu u Novom Sadu i pokrenuo „Srpski muzički list“ (opera „Knez Ivo od Semberije“, zbirka solo pesama „Pesme ljubavi“, horske pesme).

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar