Klinički centar zapošljava 29 medicinskih tehničara

Klinički centar u Kragujevcu zaposliće 29 medicinskih sestara i tehničara.

Uslovi za prijem u radni odnos definisani su zakonom a medicinsko osoblje koje će biti primljeno mora da ima odgovarajuću stručnu spremu, položen stručni ispit, radno iskustvo od najmanje dve godine.

Svaka medicinska sestra ili tehničar koji apliciraju za posao moraju da ispunjavaju još jedana uslov: a to je psihofizička sposobnost za rad u smenama. Na ovakav korak Klinički centar se odlučio zbog odlaska znatnog broja srednjeg medicinskog kadra na rad u inostranstvo.

 

Klinički centar u Kragujevcu primiće u stalni radni odnos medicinsko osoblje jer je ovu zdravstvenu ustanovu u poslednje vreme napustilo 54 medicinskih tehničara i sestara i osam lekara.

Ponuda stranih poslodavaca za rad medicinskog osoblja u zemljama Evropske Unije, koji su plaćeni trostruko više u odnosu na Srbiju, privukla je veliki broj medicinskog osoblja koje napušta radna mesta u zemlji i odlazi na rad u inostranstvo.
Zbog ove činjenice u ovdašnjem Kliničkom centru otvorile su se pozicije za nova radna mesta.

Kadrovski planovi svake medicinske ustanove određuju se na osnovu vrste usluga.

Ko će dobiti posao u Kliničkom centru zavisi od brojnih parametara, stručnog mišljenja koje daje glavna sestra klinike i nadzorna sestra odeljenja koje imaju kompletan uvid u rad srednjeg medicinskog kadra.

U Kliničkom centru u Kragujevcu leči se oko 2 miliona pacijenata sa područja centralne Srbije. U okviru klinike rade 24 klinike.

Ova medicinska ustanova raspolaže sa 1180 bolničkih mesta. U predhodne dve ipo godine, broj radnika medicinske struke povećan je za 225 novoprimljenih.

Trenutno, na svojim radnim mestima je 1360 tehničara i 465 lekara različitih specijalnosti.

Ministarstvo zdravlja i Komisija za zapošljavanje Vlade republike Srbije imaju poslednju reč kada je u pitanju zapošljavanje novih kadrova u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Srbije, što će biti i u ovom slučaju presudno.

U Kliničkom centru u Kragujevcu godišnje se u ambulantama pregleda 450 hiljada pacijenata, 42 hiljade hospitalizuje, obavlja se preko 20 hiljada operacija.

Medicinske sestre i tehničari primaju zaradu od 36 do 40 hiljada dinara. U odnosu na obim posla koji obavljaju neophodno je primiti na desetine zdravstvenih radnika svih profila, ujedinjeni su u oceni pacijenti i rukovodstvo ovdašnjeg Kliničkog centra.

Izvor : Radio televizija Kragujevac / Katarina Mirović.

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar