Katarina Ivanović izabrana za prvu ženu akademika u Srbiji

Srpski knez Miloš Obrenović abdicirao je 1839 godine u korist sina Mihaila i napustio Srbiju, u koju se vratio 1859. i ponovo preuzeo presto posle odluke Svetoandrejske skupštine 1858. da zbaci kneza Aleksandra Karađorđevića.

Rođen je 1865 godine Vilijem Batler Jejts, veliki engleski pesnik, aktivan učesnik u irskom nacionalno-oslobodilačkom pokretu u svojim mlađim danima, inspirator irske kulturne ideologije. Njegovo pesništvo je kosmopolitsko, sa uporištem u helenskoj i vizantijskoj simbolici, istovremeno duboko vezano za irsko tlo i keltsku tradiciju, kao i za neposredne aktuelnosti vremena u kojem je živeo. Dobio je Nobelovu nagradu 1923. godine. Osim poezije, veoma su značajni i njegovi pozorišni komadi, u stihu i prozi, sa temama iz keltske mitologije.

Srpsko učeno društvo je 1876 godine za prvu ženu akademika izabralo slikarku Katarinu Ivanović. Ona je rođena u Stonom Beogradu (Sekešfehervar), učila je slikarstvo u Pešti i Beču, a živela je u Parizu i Beogradu. Radila je portrete, žanr-kompozicije i, s posebnim uspehom, mrtve prirode. Gotovo sva njena dela nalaze se u Narodnom muzeju u Beogradu, a najpoznatija su „Autoportret“, „Portret Perside Karađorđević“ i „Grožđe“.

U gradu Siatista u Grčkoj, poginulo je 1930 godine 30 osoba od krupnog grada koji je padao.

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar