Kadar i kapaciteti Uprave za vanredne situacije Kragujevac spremni da odgovore izazovima

Vatrogasno – spasilačke brigade Uprave za vanredne situacije Kragujevac, u okviru obeležavanja Dana Sektora za vanredne situacije, izveli su taktičko-pokaznu vežbu. Vatrogasci-spasioci i deo Tima za spašavanje iz ruševina i sa visina, uz upotrebu najsavremenijih specijalističkih vozila i opreme, u prisustvu gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, načelnice Šumadijskog upravnog okruga Biljane Ilić Stošić, direktora UKC Kragujevac, Slobodana Milisavljevića, lekara, medicinskih radnika i zaposlenih u kragujevačkom kliničkom centru, predstavnika GO Crvenog krsta i volontera, simulacijom požara u Dečijoj klinici, prikazali su spremnost i sposobnost za zaštitu građana i jednog od veoma važnih objekata za funcionisanje zdravstvenog sistema centralne Srbije.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije su uradili sjajan posao, ocenio je gradonačelnik Nikola Dašić nakon završene pokazne vežbe ispred Dečije klinike Univerzitetskog kliničkog centra. Kadar i kapaciteti Uprave za vanredne situacije Kragujevac, u svakom trenutku su spremni da odgovore izazovima u vanrednim situacijama. Na neki način, ovaj sektor predstavlja državu na delu i jedan je od elemenata društva koji se konstantno unapređuje. Vežbe su izuzetno važne i svojevrsna provera sposobnosti na terenu, istakao je gradonačelnik Dašić i dodao da u ovom segmentu nema prostora za popravni ispit, u slučaju neposredne opasnosti morate da date sve od sebe jer se radi o ljudskim životima a ne samo o materijalnoj šteti.

Gradonačelnik Dašić je čestitao pripadnicima Sektora za vanredne situacije na prikazanoj vežbi i njihovoj spremnosti da odgovore zahtevnim i odgovornim zadacima, a građanima poručio da mogu da se osećaju sigurno i bezbedno.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije simulacijom požara, evakuacijom i spasavanjem pacijenata, medicinskog osoblja i lekara iz Dečije klinike UKC Kragujevac, prikazali su i deo najsavremenije vatrogasne opreme koju ima jedinica u Kragujevcu.

Direktor UKC Slobodan Milisavljević je rekao da je klinički centar prvi put domaćin ovakvoj vežbi ali da je pokazao spremnost da sarađuje sa drugim institucijama, naročito kada su u pitanju obuke za spasavanje i bezbednost osetljive populacije.

Ovo je jedna od vežbi koje smo prikazali u okviru obeležavanja Dana Sektora za vanredne situacije u cilju edukacije građana. Današnja vežba je edukacija zaposlenih u UKC-u, jednom od najznačajnijih objekata u funkcionisanju zdravstvenog sistema ovog dela Srbije, rekao je Zoran Kočović, načelnik Sektora za vanredne situacije i apelovao na građane da prate ovakve vežbe jer su veoma bitne, da se kroz njih edukuju kako da se ponašaju u nekoj vanrednoj situaciji. Vežbom na jezeru u Šumaricama, najavio je Kočović, načelnik Sektora, sutra će prikazati spremnost i obučenost pripadnici Tima za spašavanje na vodi i pod vodom.

Nakon vežbe, pripadnici Uprave za vanredne situacije na paltou ispred Interne klinike UKC održali su taktičko – tehnički zbor – prikaz opreme i vozila.

U izvođenju vežbe u krugu UKC, pripadnicima Vatrogasno – spasilačke brigade Uprave za vanredne situacije Kragujevac podršku su pružili volonteri GO Crvenog krsta.

Post Author: Milan

Ostavi komentar