JSP Kragujevac zasuo građane opomenama, oni negoduju

Jedna od tema koja ovih dana opterećuje građane Kragujevca, a nije vezana za koronavirus, svakako su opomene koje je JSP Kragujevac poslao na adrese mnogih Kragujevčana. Portal Veliki park je dobio više pisanih žalbi Kragujevčana zbog postupaka JSP Kragujevac, pa iznosimo i njihove pritužbe, ne bi li se lakše došlo do rešenja.

Opomene se odnose na dugove koje su građani Kragujevca napravili prema komunalnim preduzećima, ali mnoga dugovanja potiču još iz 2004, 2005 a u svakom slučaju, prema mišljenju građana, mnoga su odavno zastarela.

Prema Zakonu o obligacionim odnosima („Sl. list SFRJ“, br. 29/78, 39/85, 45/89 – odluka USJ i 57/89, „Sl. list SRJ“, br. 31/93, „Sl. list SCG“, br. 1/2003 – Ustavna povelja i „Sl. glasnik RS“, br. 18/2020), u članu 378 koji se odnosi na zastarevanje, piše :

Član 378

(1) Zastarevaju za jednu godinu:

1) potraživanje naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin,
vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka
odnosno usluga izvršena za potrebe domaćinstva;

2) potraživanje radio-stanice i radio-televizijske stanice za upotrebu
radio-prijemnika i televizijskog prijemnika;

3) potraživanje pošte, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i
poštanskih pregradaka, kao i druga njihova potraživanja koja se naplaćuju u
tromesečnim ili kraćim rokovima;

4) potraživanje pretplate na povremene publikacije, računajući od isteka
vremena za koje je publikacija naručena.

(2) Zastarevanje teče iako su isporuke ili usluge produžene.

Prema tvrdnjama nezadovoljnih građana, JSP se poslužio raznim egzibicijama ne bi li produžio vreme zastarevanja dugovanja ali zakon je ovde jasan i nedvosmislen.

Međutim ono što još više „boli“ građane je nedostatak komunikacije. Naime, prema tvrdnjama onih koji su dobili opomene, na telefon u JSP Kragujevac, koji je naznačen u opomeni, niko se ne javlja a vrata ove firme su ovih dana zatvorena. Da li je razlog korona, praznici ili nešto treće, građanima ostaje samo da nagađaju, ali u svakom slučaju nije dobro da jedna ovako delikatna stvar, koja treba da dodatno optereti ionako ispražnjene budžete Kragujevčana, jer su zbog virusa mnogi pogođeni i ekonomski zbog umanjenih prihoda, ostane bez pravog odgovora i razjašnjenja.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar