Još jedan panel o Industriji 4.0 u Majnd parku

Majnd grupa juče je bila domaćin još jednog panela na kome se razgovaralo o četvrtoj industrijskoj revoluciji Industriji 4.0 koju je ova grupacija organizovala u saradnji sa Mašinskim fakultetom u Beogradu. Panelu su prisustvovali profesori beogradskog fakulteta, Fakulteta inženjerskih nauka Univeziteta u Kragujevcu, Privredne komore Srbije, stručnjaci IT industrije, predstavnici kompanija metalske industrije, direktor Državnog data centra Danilo Savić i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Industrija 4.0 je pre svega bila neophodnost i uvažavanje realnosti u svetu u kome inovacije prestižu jedna drugu. Radi održavanja konkurentnosti u proizvodnim procesima na domaćem i međunarodnom tržištu zanemarivanje inovacija bi bilo neozbiljno. Zbog toga je industrija 4.0 neophodnost ali i nešto što ćemo dalje razvijati, kazao je gradonačelnik Dašić. Veoma važan resurs koji imamo u Kragujevcu je Državni data centar, naglasio je, zahvalvši se premijerki Ani Brnabić, ministru Mihailu Jovanoviću, direktoru Danilu Saviću na realizaciji kompletnog koncepta u kome je odnedavno i svetski gigant Oracle. Industrija 4.0 podrazumeva korišćenje velike količine podataka a Državni data centar Kragujevcu daje komparativnu prednost. Za donosioce odluka u javnom sektoru je bitno da pomognu i prepoznaju, a sa stručnjacima koji na naučnom i operativnom nivou prate sve svetske trendove, neretko ih i diktiraju, zatim mladim ljudima koji imaju želju da napreduju i usavršavaju se kao i kompanijama poput Majnd grupe, mi nemamo nikave brige za budućnost, poručio je gradonačelnik Dašić.

Industrija 4.0. i Data centar su veoma kompatibilni i povezani. Živimo u vremenima nano tehnologija, big dejta i veštačke intilegencije čija su pozadina podaci. Ujedinjene nacije su objavile podatak da su naši pradedovi i prabake za ceo život primile, obradile i procesuirale količinu podataka kao mi za tri dana. Količina podataka se multiplicire ne iz godine u godinu već iz dana u dan, a Data centar je pokazatelj da država razmišlja o tome i da se svi podaci nalaze na bezbednom mestu i dostupni samo onima kojima treba, kazao je Danilo Savić, direktor Državnog data centra.

Mašinski fakultet u Beogredu je najuglednija nacionalna institucija za visoko školsko obrazovanje i istraživanje u oblasti mašinstva i ima lidersku ulogu u industriji 4.0 u našoj zemlji.

Mašinski fakultet u Beogradu organizovao je pet svetskih konferencija gde su učesnici bili ljudi koji su kreatori koncepta razvoja Industrija 4.0 ili neka od varijanti ove priče u svojim sopstvenim zemljama. To je bila prilika da vidimo šta drugi rade i da onda i mi procenimo šta nama u Srbiji valja činiti. Ovo vreme karakterišu lanci snabdevanja i bitno je da i naša preduzeća shvate da ako nemaju dovoljan broj elemenata onoga što zovemo Industrija 4.0 neće moći biti deo te priče. Zbog toga je važno da mi ponudimo ta znanja koja imamo i razmenu iskustava. Na ovim panelima nije moguće sve doznati zato postoji bilateralna saradnja sa Beogradom, Kragujevcem, Nišom, Novim Sadom i zbog toga je značajno održavanja ove vatre koja ide po celoj Srbiji čemu doprinosi i Privredna komora Srbije, kazao je prethodni dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu emeritus prof. dr Radivoje Mitrović.

Jučerašnji panel bio je inače 37. koji organizuje Mašinski fakultet u Beogradu, a drugi koji se održao u Majnd parku u Kragujevcu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar