Japan kapitulirao u Drugom svetskom ratu

490. p. n. e. – Ratnik Fidipides pretrčao je rastojanje od Maratonskog polja do Atine kako bi saopštio pobedu Grka nad Persijancima. U spomen na taj događaj, ustanovljena je kao atletska disciplina – maratonska trka. Dužina pređenog puta uzeta je za dužinu maratonske trke (42 kilometra i 195 metara) i svrstana je u program svih većih međunarodnih takmičenja. Zbog različitog terena koji se bira za maratonske trke, zvanični rekordi se ne vode, ali se ipak među najbolje maratonce svih vremena ubraja Čeh Emil Zatopek.

31. p. n. e. – U bici kod Akcijuma, Oktavijan je ostvario odlučujuću pobedu nad snagama Marka Antonija i Kleopatre.

Sklopljen je 1829 godine Jedrenski mir između Rusije i Otomanskog carstva, kojim su se Turci obavezali da Srbiji vrate šest okupiranih nahija iz Karađorđeve Srbije i priznaju autonomiju Grčke.

Rođen je 1910 godine srpski pisac Skender Kulenović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, autor potresne poeme „Stojanka majka Knežepoljka“, koju je kao učesnik narodnooslobodilačkog rata stvorio u jeku najžešćih borbi. Posle Drugog svetskog, rata bio je direktor Drame u sarajevskom pozorištu i urednik beogradske izdavačke kuće „Prosveta“. U književnosti se pojavio 1927. vencem od pet soneta „Ocvale primule“. Ostala dela: roman „Ponornica“, poeme „Ševa“, „Zbor derviša“, drama „Svjetlo na drugom spratu“, komedije „Đelidba“, „Večera“.

Japanci su se 1945 godine formalno predali saveznicima u Drugom svetskom ratu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar