Izvršen atentat na Abrahama Linkolna

Džon Vilks Buts izvršio je 1865 godine atentat na američkog predsednika Abrahama Linkolna, koji je narednog dana preminuo.

Rođen je 1883 godine srpski pisac Sima Pandurović, jedan od osnivača srpske moderne. Pošto je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, bio je gimnazijski profesor u Valjevu i Beogradu, a uređivao je i više časopisa, uključujući „Misao“. Kritika je oštro reagovala na njegovu prvu zbirku pesama „Posmrtne počasti“, prožetu pesimizmom, u kojoj je dramatično opevao bolnu tragediju ljubavi, duševne krize i gorčine, nespokoj, pobunu i smrt. Kasniji stihovi, u kojima preovladava rezignacija, misaono su bogatiji. Ispevao je i niz rodoljubivih pesama. Prevodio je s francuskog i engleskog – posebno su vrsni njegovi prevodi dela Vilijema Šekspira. Ostala dela: zbirke pesama „Dani i noći“, „Okovani slogovi“, „Stihovi“, „Pesme“, knjige eseja „Razgovor o književnostri“, „Ogledi iz estetike“.

Titanik 1912 godine udara u ogromni ledeni breg u severnom Atlantiku. Titanik je potonuo, a od 2224 putnika utopilo se 1517.

Ampex Corp predstavlja 1956 godine prvi video-rikorder.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar