Izgradnja Trening centra za dualno obrazovanje počeće na proleće

Izgradnja modernog trening centra za dualno obrazovanje koji će se nalaziti u okviru Majnd parka otpočeće na proleće. To je definisano Sporazumom o poslovno – tehničkoj saradnji koji su danas u Majnd parku potpisali Nikola Dašić, predsednik Privremenog organa grada Kragujevca, prof.dr Gabrijela Grujić, v.d direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, Siniša Kojić, direktor Srednje stručne škole i Darko Đorić, direktor „MIND REAL ESTATE“ d.o.o. U izgradnju trening centra za dualno obrazovanje sa najmodernijom opremom površine od oko 3000 kvadrata, biće učoženo 7,5 miliona evra. Ova sredstva predviđena su u okviru projekta „Good jobs for Serbia“ kojim upravlja Kancelarija za dualno obrazovanje uz podršku Nemačke razvojne banke (KfW).

Nikola Dašić, predsednik Privremenog organa grada Kragujevca izrazio je zadovoljstvo time što će Kragujevac dobiti veliki trening centar za dualno obrazovanje koji će pripremati mlade ljude za njihove buduće poslove i sve ono što će se od njih očekivati u praksi, u kompanijama u kojima budu radili.Srednja stručna škola jedna je od prvih koja je pristupila projektu dualnog obrazovanja u Srbiji i zahvaljujući tome danas ima saradnju sa velikim brojem kompanija u gradu.

Gabrijela Grujić, v.d direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija istakla je da će ovaj trening centar  biti jedinstven po tome što ima pogled u budućnost u pogledu automatizacije, digitalizacije zelene agende, odnosno svih savremenih trendova kako bi domaća privreda ali i potencijalni investitori prepoznali Šumadijski okrug i grad Kragujevac kao potencijalnu novu bazu za proširenje svoje proizvodnje.

U ovom trening centru sa najsavremenijom opremom, mladi će imati priliku da se školuju ne samo kroz formalno dualno obrazovanje, već ćemo dati i podršku neformalnom obrazovanju u smislu prekvalifikacija, dokvalifikacija, priznavanja prethodnog učenja. Dakle okupiće sve mlade ljude i sve one koji su zainteresovani da daju podršku privredi, da razvijaju stručne i preduzetničke kompetencije koje su u skladu sa izazovima 21. veka – kazala je Gabrijela Grujić.

Siniša Kojić, direktor Srednje stručne škole istakao je da je ovo važan trenutak za školu u godini kada proslavlja važan jubilej – 170. godina postojanja ali i za grad Kragujevac.

Pre 170 godina, vizionari tadašnje moderne Srbije su u Kragujevcu otvorili prvu fabriku i školu koja školuje adekvatan kadar za potrebe industrije. Očigledno, da i danas u Kragujevcu i Srbiji imamo vizionare koji su svesni značaja obrazovanja koje ide u korak sa privredom, i koji su prepoznali i Srednju stručnu školu i Majnd park kao institucije koje u budućnosti mogu da prave adekvatan kadar za potrebe ne samo ovog grada, već i regiona – kazao je Kojić.

Darko Đorić je istakao da u Majnd parku trenutno posluje 18 kompanija sa više od 2000 zaposlenih, od kojih je većina kompanija već uključena u program dualnog obrazovanja. Izgradnja trening centra je još jedna stepenica više za sve kompanije koje ovde posluju.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar