Izbile studentske demonstracije u Beogradu 1968, prihvaćen mirovni plan Ahtisari – Černomirdin

Umro je 1875 godine Žorž Bize, francuski kompozitor. Njegovo stvaralaštvo predstavlja najviši domet francuskog operskog realizma druge polovine 19. veka. Dela: opere „Karmen“, „Lovci bisera“; scenska muzika za Dodeovu „Arlezijanku“; simfonijska muzika „Roma“…

U holandskom zoološkom vrtu umro je 1881 godine veliki japanski daždevnjak u 55-oj godini života. Bio je to najstariji vodozemac.

Rođen je 1886 godine srpski socijalista i publicista Kosta Novaković, jedan od prvaka Srpske socijaldemokratske partije. Zbog revolucionarne delatnosti, osuđen je 1924. na šest meseci, a 1926. na pet godina robije. Iz zatvora je pobegao 1927. i emigrirao u ŠSR, gde je 1937. uhapšen u staljinističkim čistkama i likvidiran – pretpostavlja se 1938.

Vojvoda od Vindzora, Evdard VIII, oženio se 1937 godine amerikankom Valis Simpson, zbog čega je morao da se odrekne engleskog prestola u korist brata, Džordža VI.

U Beogradu su 1968 godine izbile najveće studentske demonstracije u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata, čiji je uzrok bio ogroman raskorak između stvarnosti – sve većeg socijalnog raslojavanja i udaljavanja od proklamovanih ideala – i zvanične propagande o socijalnoj pravdi i vodećoj ulozi radničke klase u društvu. Demonstracije je milicija rasturila brutalnom silom, a sedmog dana protesta je jugoslovenski diktator Josip Broz javno podržao većinu studentskih zahteva, obećavši istragu i kažnjavanje krivaca za obračun milicije sa studentima, što se, međutim, nikad nije ostvarilo. Potom su sa najvišeg mesta u državi „glavni krivci“ pronađeni u „grupi profesora“ Filozofskog fakulteta i njih osmoro je na kraju, zbog „kvarenja omladine“, isključeno iz nastavnog procesa na Beogradskom univerzitetu.

U kasarni u Vranju 1993 godine vojnik Jožef Meneder je iz automatske puške ubio sedmoricu vojnika Vojske Jugoslavije i ranio četvoricu, a zatim izvršio samoubistvo.

Predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je 1999 godine mirovni predlog koji su u Beograd doneli međunarodni posrednici, Marti Atisari i Viktor Černomirdin. Odmah potom, Skupština Srbije je na vanrednoj sednici, posle rasprave iza zatvorenih vrata, usvojila Dokument za postizanje mira, odnosno plan SAD, Evropske unije i Rusije o dolasku stranih trupa na Kosovo i Metohiju – uslov za okončanje agresije NATO na Jugoslaviju. Za dokument je glasalo 136 poslanika, a 74 protiv, uz tri uzdržana glasa.

Post Author: Milan

Ostavi komentar