Izašao prvi broj „Šabačke čivije“

Na današnji dan 10 septembra 1526,  turski sultan Sulejman II Veličanstveni je, posle pobede nad Mađarima na Mohačkom polju, zauzeo Budim, koji je postao sedište Budimskog pašaluka, provincije Otomanskog carstva u narednih 150 godina.

Švedska i Rusija su mirom u Nistadu u Finskoj, 10 septembra 1721, okončale Veliki severni rat, započet 1700, u kojem je ruski car Petar Veliki potukao Šveđane i dobio izlaz na Baltičko more. Rusiji je pripala teritorija od Finskog do Riškog zaliva i gradovi Riga, Revel i Narva

Desetog septembra 1906 izašao je prvi broj humorističko-satiričnog lista „Šabačka čivija“. List je izlazio do 1909.

U dvorcu Sen Žermen kod Pariza 10 septembra 1919, predstavnici Austrije, pobedničkih sila u Prvom svetskom ratu i država naslednica Austro-Ugarske potpisali su mirovni ugovor kojim je formalno prestala da postoji austrougarska monarhija. Priznate su novonastale države među kojima i Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Mirovnim ugovorom Austriji je zabranjeno da se ujedini sa Nemačkom, a na ime reparacija Saveznicima je predala svoju mornaricu.

Peruanska pevačica indijansko-španskog porekla Ima Sumak, koja se proslavila glasom jedinstvenog raspona, od visokog soprana do dubokog alta, rođena je 10 septembra 1927.

Posle kapitulacije Italije u Drugom svetskom ratu, 10 septembra 1943, Nemci su okupirali Rim i stavili pod protektorat Vatikan.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar