Izabrana članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima

Član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima grada Kragujevca od danas je Danka Andonovski, diplomirani sinolog, koju su na današnjem 15. redovnom skupštinskom zasedanju na predlog gradonačelnika izabrali odbornici gradskog parlamenta.

Danka Andonovski rođena je u Kragujevcu, gde je završila Prvu kragujevačku gimnaziju a zvanje diplomiranog sinologa (kineski jezik i književnost/engleski jezik) stekla je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Poslednjih 19 godina radi u JP „Železnice Srbije“ na odgovornim radnim mestima, a trenutno je na mestu glavnog koordinatora u Centru za međunarodnu saradnju pri kabinetu generalnog direktora ove kompanije. Kao stipendista Ambasade NR Kine u Beogradu, završila je obuku za međunarodni protokol na Državnom fakultetu za međunarodne poslove u Pekingu.

Imajući u vidu veliko radno iskustvo, i iskustvo stečeno radeći na projektima IPA programa koje je sprovela do kraja u JP „Infrastruktura Železnice Srbije“, iskreno se nadam, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić, da će naša Kragujevčanka biti dobar i koristan saradnik.

Kada sam pre mnogo godina otišla iz Kragujevca, otišla sam, kao i svi mladi ljudi koji odlaze, verujući da sam veća od njega i da zaslužujem više nego što on može da mi pruži. Kada sam se vratila shvatila sam da je svo to vreme provedeno van Kragujevca i sve što sam prošla i naučila, zapravo, bilo neophodno da porastem dovoljno za njega. Prilika da učinim nešto za svoj rodni grad je ogromna čast, rekla je po polaganju zakletve novoizabrana članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima Danka Andonovski i tom prilikom se zahvalila odbornicima na ukazanom poverenju.

U skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i na osnovu saglasnosti Državne revizorske institucije, odbornici su na današnjoj sednici usvojili Odluku o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta grada Kragujevca za 2021. godinu. Prema preliminarnim podacima o završnom računu za 2021. godinu, grad Kragujevac je ukupno realizovao preko 8,5 milijardi dinara prihoda, što je za gotovo milijardu više u odnosu na 2020. godinu, kazao je Nenad Stanišić, član Gradskog veća za finansije. Veliki deo novca otišao je u investicije – milijarda i 100 miliona, što je u odnosu na 2020. godinu povećanje oko 300 miliona dinara, a istovremeno se po osnovu kredita i reprograma smanjila i zaduženost grada Kragujevca za preko četiri miliona evra. Kreditna zaduženost je smanjena za oko 1,8 miliona evra a ostatak je smanjenje zaduženosti po osnovu reprograma prema EPS-u. Ovo pokazuje da sve što je da sada rađeno, rađeno je na zdravim osnovama i zdravim finansijama i de se otvara prostor da i ubuduće bržim i većim tempom rešavamo brojne probleme sa kojima se naš Grad susreće, zaključio je Stanišić.

Radi započinjanja realizacije projekta „Rekonstrukcija Trga Radomira Putnika i dela pešačke zone“, odbornici su danas usvojili Odluku o premeštanju spomen biste „dr Mihaila Ilića“, kojom će biti izmeštena na lokaciju ispred ambulante broj 5, ulica Čiča od Romanije bb.

Na 15. redovnoj sednici Skupštine grada usvojena je izmena i dopuna Odluke o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji grada Kragujevca, s obzirom na to da je grad Kragujevac prihvatio inicijativu opštine Topola, da OMŠ „Dr Miloje Milojević“, otvori izdvojeno odeljenje u toj opštini.

Odbornici su na današnjoj sednici usvojili Odluku o pristupanju izradi Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost grada Kragujevca za period od 2022-2024.godine, kao i niz odluka u oblasti poslovanja i izmena programa i Statuta preduzeća čiji je osnivač Grad.

Post Author: Milan

Ostavi komentar